Na tržištu retkih knjiga nedavno se pojavio raritet koji izaziva veliko uzbuđenje kod enofila: dobro očuvan primerak knjige Kellermaysterey, izvanredno retkog naslova iz šesnaestog veka, koji govori o pravljenju, poboljšavanju i čuvanju vina. Knjigu je ponudila na prodaju aukcijska kuća Chiswick Auction, a predstavnik ove kuće Kamen Donia rekla je za magazin Wine Spectator da ovo drevno izdanje nudi pogled u ranu eksperimentalnu fazu evropskog vinarstva.
Knjiga, čiji naslov znači "Majstorstvo podruma", štampana je u Nemačkoj 1548. godine, i obuhvata različita uputstva za čuvanje i pravljenje vina, a tu su i postupci za proizvodnju piva, sirćeta, medovine, tadašnje varijante vermuta, pelinkovca i rakije. Tu su i tehnike koje se i danas koriste, kao što je čišćenje bačve pomoću sumpora.
Danas postoji samo nekoliko primeraka ove knjige na svetu, ali je ona nekada bila toliko popularna da je od 1536. do 1560. štampana u 11 izdanja.
- Knjiga je bila pravi bestseler - govori Donia i objašnjava da su ovakvi naslovi bili veoma čitani.
- Najpopularnije knjige bile su Biblija i tomovi o kuvanju - govori Donia i objašnjava da je to razlog zašto su štampari često stavljali knjigu Kellermaysterey u isti povez sa naslovom Kuchenmaysterey, prvim štampanim kuvarom na nemačkom jeziku.
Knjigu Kellermeysterey bogato je ilustrovao Hans Šlaufelajn, učenik Albrehta Direra. Na ilustracijama se vidi vinar u svom podrumu, kao i na berbi i degustaciji vina.
Aukcija na kojoj će ova knjiga naći kupca održaće se u Londonu 29. maja, a početna cena je 3.000 funti. Očekuje se da će ova, iznenađujuće niska cena za ovakav raritet biti mnogostruko premašena.