Čuveni
Filip Kambi, jedan od najznačajnijih svetskih enologa, preminuo je iznenada u subotu, u 59. godini. Poreklom iz Langedoka u Francuskoj, svoju karijeru enologa izgradio je uglavnom na vinima doline Rone, ali je sjajne rezultate postizao širom sveta, posebno u španskom Prioratu, kao i Severnoj Makedoniji, gde je bio konsultant vinariji
Tikveš i jedan od kreatora njihovih velikih teroarskih vina iz linije
Bela Voda, Barovo i Domaine Lepovo.
Vina koja je potpisivao Filip Kambi spadaju među najviše ocenjena na svetu, a 2010. i sam je dobio zvanje enologa godine od kritičara
Roberta Parkera. Izuzetno skroman, svoju vinarsku filozofiju definisao je vrlo jasno:
- Ja nisam Dejvid Koperfild. Ne možete praviti sjajna vina bez teroara, bez vinogradara, bez klime, a pre svega bez strasti.
Vino je doživljavao na veoma poseban način, govoreći kako ono nije hrana, već kulturna stranica naše civilizacije i naše istorije.
Izuzetno je cenio makedonski i balkanski teroar, a u
intervjuu za Vino & Fino svojevremeno je rekao:
- Najveći argument su vaše lokalne sorte, to je nešto što samo vi možete da ponudite. Niko drugi nema ni prokupac, ni vranac. Kroz to se lako pričaju i priče o lokalnoj kulturi i istoriji, to morate da upotrebite kao argumente, zato što su ljudi radoznali i vole da iskuse nove stvari. Iskoristite sva sredstva da ispričate vašu autentičnu priču. U tom poslu i razvoj turizma, kao i gastronomije, može mnogo da pomogne.
Od Kambija se posebno oprostila vinarija Tikveš, kojoj je pomogao da stvori neka od najboljih vina u regionu:
- Vinarija Tikveš i ceo vinski svet izgubili su velikog prijatelja i saradnika, Filipa Kambija. Ostaće upamćen kao enolog koji je delio nesebično svoje znanje. Pamtiće se i njegov doprinos u razvoju teroara koji je podigao na viši nivo, u kreiranju premijum vina...Zvali su ga kraljem grenaša, a njegove kupaže širom sveta dobijale su jako visoke ocene. Bio je svetski enolog, ali su ga enolozi našeg Tikveša smatrali svojim edukatorom, prijateljem, savetnikom i čovekom od koga mogu da steknu znanje za budućnost. Njegovu autentičnost pamtiće mnoge generacije - sa žaljenjem saopštavaju iz vinarije Tikveš.
Filip Kambi sa vinskim novinarima i blogerima iz Srbije