Početna»Novosti»Preminuo čuveni hrvatski šef Andrej Barbieri
10.03.2019.

Preminuo čuveni hrvatski šef Andrej Barbieri

Za 50 godina života Barbieri je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj gastronomiji

novost preminuo čuveni hrvatski šef andrej barbieri vinski magazin vino fino
Andrej Barbieri, jedan od najvećih šefova u istoriji hrvatske gastronomije, preminuo je u subotu, 9. marta nakon dugogodišnjih zdravstvenih problema.

Andrej Barbieri pripadao je izuzetnoj istarskoj lozi. Njegov otac Frane Barbieri bio je velika ličnost hrvatske medijske scene, kao urednik i osnivač više medija i izvanredan dopisnik iz inostranstva. Devetnaest godina starijeg brara našoj javnosti nije potrebno posebno predstavljati: Veljko Barbieri, književnik i gastronomski stručnjak, slavan je širom bivše Jugoslavije.

Barbieri je za svojih 50 godina života ostavio neizbrisiv trag u regionalnoj gastronomij. Nakon najranije mladosti u Lovranu otisnuo se u Italiju i druge evropske zemlje, gde je prošao ceo ugostiteljski put, od rada u noćnim klubovima do pronicanja u najdublje tajne restoranskih kuhinja. Od 1999. godine u potpunosti se posvetio kuvanju, a zajedno sa radom u vrhunskim restoranima postao je i medijska zvezda.

Poslednji Barbierijev projekat u Hrvatskoj bio je Barbieri´s, restoran koji je otvorio s na zagrebačkom Kaptolu zajedno s rođakom Franom Barbierijem, a što se najšire javnosti tiče ostao je najpoznatiji po gostovanju u TV emisiji Masterchef.