Početna»Novosti»Premijera dva penušavca i degustacija premijum vina
07.04.2023.Ana Rusanov

Premijera dva penušavca i degustacija premijum vina

Kerolajn Gilbi MW vodila je masterklas u vinariji Zvonko Bogdan

novost premijera dva penušavca i degustacija premijum vina vinski magazin vino fino
foto: Metod Studio
Sa idejom da godišnji masterklas sa specijalnim gostima pretvori u tradiciju, u vinariji Zvonko Bogdan održana je degustacija koju je vodila Kerolajn Gilbi MW, već dobro poznata vinskoj publici u Srbiji, pre svega zahvaljujući činjenici da je dugogodišnja predsednica sudijskih panela za vina Balkana na takmičenju Decanter WWA.

Počelo se sasvim neočivano, sa dve premijere i to penušave! Trend razvoja domaćih penušavih vina nije zaobišao ni vinariju Zvonko Bogdan, pa je enolog Srđan Lukajić za publiku pripremio dva izvrsna i stilski potpuno različita penušavca. Pinot Blanc Brut Nature 2019 izvanredno je svež i hrskav, iako je čak 32 meseca proveo na finom talogu kvasca. Fini pucketavi mehurići, karakter limete, zelene dinje i breskve, sa malo kvasca i ehom hrastovine u pozadini, ovo vino biće pravo osveženje i nešto sasvim novo na tržištu gladnom dobrih domaćih penušavaca. Na tržište izlazi za par meseci, u isto vreme kada i drugi penušavac: Chardonnay 2018, isto urađen bez dozaža, sa tek 3 grama zaostalog šećera. Ipak, stil mu je potpuno drugačiji, vino je zrelo i karakterom bliže klasičnim šampanjskim vinima, sa puno finih nota biskvita, brioša, malo vanile i orašastih plodova, na temelju zrelog žutog voća. Zaokreuženo i sočno, istovremeno čuva impresivnu svežinu. Nema sumnje da će oba penušavca brzo steći svoju publiku.

Enolog Srđan Lukajić premijerno je predstavio dva nova penušavca

Nakon penušavih premijera, usledilo je osam dobro poznatih etiketa ove vinarije, uključujući i kultni Cuvee No1 i to iz četiri različite berbe. Uz malu vertikalu Dekanterovih zlata iz 2016, 2017. i 2019. godine, publika je imala priliku da proba i aktuelnu berbu 2021.

Uprkos različitom odnosu u kupažama, sa više kabernea u nekim berbama, te različitim klimatskim odlikama berbi, sva vina pokazala su konzistnatan kvalitet i raskoš, preciznost i jasan teroarski odraz. Berba 2016. u izvanrednoj je kondiciji, zakružena i začinska, sa još uvek mladolikim taninima. Naredna berba pokazala je više crnog voća i kaberneovkog karaktera, divnu strukturu i fine, puderaste tanine. Na tom tragu, ali sa još više tela je i 2019, koju odlikuju i naglašenije herbalne i začinske note. Sve tri berbe bile su favoriti jednog dela publike. Jednostavno rečeno – nismo se složili koja je najbolja, što je zapravo najvažnija poruka masterklasa. I sama Kerolajn Gilbi podvukla je da na DWWA ocenjivanju tek nešto više do 1,5% vina uspe da osvoji zlatnu medalju, te da su tri zlata u nizu za isto vino zaista nesvakidašnji uspeh koji jasno govori i o kvalitetu teroara i doslednoj enološkoj praksi u vinariji. Najnovija berba 2021, koja tek čeka svoje ocene sa takmičenja, još uvek je mlado vino, sa tipičnim karakterom toplije berbe koja je donela aromatsku zrelost.



Publika je uživala i u kompleksnom pino blanu iz 2019, kao i u novom rozeu Rose Sec iz 2022, koji sasvim dosledno prate svoju stilsku liniju zacrtanu još pre nekoliko godina. Merlot 2019 ponovo je oduševio sve koje su ga probali, sada još razvijeniji i za mrvu kompleksniji nego kad je prošle godine izašao na tržište, što samo govori da svoj vrhunac još nije dostigao. Na kraju, publika je imala priliku da proba raskošni i sočni crveni Rubimus 2019 iz Icon linije, koja se ne pravi svake godine već samo kada kvalitet grožđa i godina dozvole.

Masterklas je na kraju obeležila i živa diskusija o vinima u koju su se uključili skoro svi u publici, sastavljenoj listom od dobro poznatih somelijerskih, ekspertskih i novinarskih imena iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Vinarija Zvonko Bogdan i njihov tim enologa i vinogradara na čelu sa Srđanom Lukajićem oš jednom su pokazali zašto su konstantno u samom vrhu srpske vinske scene, dok je Kerolajn Gilbi pokazala zašto se smatra istinskim prijateljem vinara iz Srbije i najvećim ekspertom za naš deo Evrope među nosiocima titule Master of Wine.