Početna»Novosti»Poznati šef Erhan Ozkaja gostuje u Grafičaru
02.12.2024.

Poznati šef Erhan Ozkaja gostuje u Grafičaru

Ozkaja važi za majstora u spajanju različitih kuhinja sa dubokim poštovanjem prema svojim turskim korenima

novost poznati šef erhan ozkaja gostuje u grafičaru vinski magazin vino fino
foto: Nikola Rudić
U senjačkom restoranu Grafičar odnedavno radi, kao gost-kuvar, poznati internacionalni šef Erhan Ozkaja. On je u Grafičaru predstavio svoj meni autentičnog kulinarskog stila o kome Ozkaju prepoznaju u prestižnim restoranima od Majamija do Istanbula.

Ozkaja važi za majstora u spajanju različitih kuhinja sa dubokim poštovanjem prema svojim turskim korenima. Njegova strast za kuvanjem razvijala se pod mentorstvom nekih od najcenjenijih svetskih šefova, uključujući saradnje sa italijanskim majstorima Fabrizijem i Nikolom Karom, ali i molekularnim genijima poput Rubena Garsije iz čuvenog El Bullija. Posebno je poznat po veštinama u severnoitalijanskoj, španskoj i južnoameričkoj kuhinji, kao i po inovativnim pristupima mediteranskoj tradiciji. Gosti restorana Grafičar će imati priliku da probaju specijalitete koji oslikavaju najvažnije trenutke njegove karijere, uključujući uticaje iz njegovog rada u Mandolin Aegean Bistro, popularnom Joia Beach Club-u i Wynwood Diner-u, proglašenom za najbolji restoran u Majamiju 2015. godine.



- Svako jelo ima svoju priču, a meni je posebno važno da kroz hranu ispričam priče koje povezuju različite kulture i ljude - govori Ozkaja, kome je ovo prva poseta Beogradu i, kako kaže, pun je prijatnih utisaka.

- Beograd ima dušu, podseća me na Istanbul. Arhitektura, ulice – sve to ima duh art nuvoa i baroka, kao i starih mediteranskih i balkanskih gradova. Beograd nosi određenu tamu i melanholiju, ali ispod toga se krije neverovatna energija i duša – govori poznati međunarodni kuvar rodom iz Iskenderuna u Turskoj.Na pitanje koji bi savet dao mladim kuvarima koji žele da izgrade karijeru, Ozkaja odgovara da treba da budu strpljivi:

- Prvih deset godina karijere treba da se fokusiraju na učenje i rad sa pravim ljudima - sa šefovima koji će ih naučiti pravim stvarima. Danas se mnogi oslanjaju samo na društvene mreže i misle da su postigli uspeh, ali to nije put. Radim već 25 godina i smatram da i dalje učim. Treba da budu svoji, da ne kopiraju druge, već da razvijaju sopstvenu ličnost i stil – govori poznati šef.