Početna»Novosti»POJEDIMO BEOGRAD!
16.09.2024.

POJEDIMO BEOGRAD!

EAT Belgrade, 2. beogradska gastronomska konferencija u Silosima 28. septembra

novost pojedimo beograd vinski magazin vino fino
Gastronomski festival sa bazarom ukusa i stručna konferencija u okviru Belgrade Restaurant Show-a okupiće najbolje prestoničke i regionalne šefove, svetske gastro kritičare, Mišlenove inspektore i novinare

A sada - spektakl! Pod sloganom EAT Belgrade 2024, predstavljamo drugu Beogradsku gastronomsku konferenciju i festival, kao treći segment trećeg po redu Belgrade Restaurant Show-a. Manifestacija u organizaciji magazina Vino & Fino, biće održana u subotu, 28. septembra 2024. u Silosima na Dorćolu. Program počinje u 11 sati i završava se žurkom Belgrade Tasty Party na čelu sa DJ Iron-om, koja će trajati do 2 sata iza ponoći.

Dugo i pažljivo planirani EAT Belgrade donosi bogat program koji se odvija u dve sale unutar Silosa. Program je namenjen pre svega profesionalcima u ugostiteljskoj branši, ali i svima onima koji vole gastronomiju i prestoničke restorane. Uporedo sa panelima, predavanjima i masterklasovima, unutar Silosa održaće se Revija gastronomskih filmova koju zatvara projekcija Roadrunner: A Film About Anthony Bordain. Film će biti prikazan pod otvorenim nebom, emitovan na sasmim Silosima.

Za sve to vreme na platou ispred ulaza odvijaće se potpuno drugačiji gastronomski i street food festival od onih koje ste do sada videli u Beogradu.

Kako se pravi autentična napolitana, na licu mesta, na velikoj bini sa otvorenom kuhinjom, pokazaće Goran Abramović, svetski šampion u pravljenju pice i jedan od vlasnika Pietre, zvanično najbolje picerije u Srbiji za 2024. godinu prema izboru Top 50 Pizza of The World. Pice koje su Goranu donele titulu najboljeg moći ćete da probate na licu mesta na Pietrinom štandu. Šefovi popularnog Thyme koncepta pokazaće kako se prave bao buns, a koji će se i prodavati na njihovom štandu.

Burgeri? Pa naravno, jer kakav je to urbani gastro festival bez burgera? Ovog puta, odlučili smo se da pozovemo najbolje predstavnike burger kulture u Srbiji, a njihova masna i sočna remek dela služiće se pravo iz prepoznatljivog food truck-a.

ŠOU NA STEJDŽU

Sa bine će nas, u isto vreme i zabavljati i edukovati Krnji Istitut za kafansku pljeskavicu, u kome će pored Slobodana Radete učestovati i čuveni biti Dejan Nišević, poznatiji kao Deki Ćevap.

Gradska pržionica održaće jutarnji čas na temu kafe i probuditi vas opojnim mirisom ovog napitka, dok će „hrskava“ priča o zanatskom hlebu otvoriti beogradsku konferenciju inspirativnim panelom koji će predstaviti magiju iz zanatskih pekara, sa kvascima i hrskavim koricama.

Na EAT Belgrade stižu i gosti iz inostranstva. Fausto Arigi, nekadašnji direktor Mišlenovog vodiča za Italiju koji je proveo 36 godina radeći u čuvenoj crvenoj knjizi i obišao više od devet hiljada restorana, pričaće o svom iskustvu rada u Mišlenovom vodiču, uz osvrt na ključne stvari u restoranima koje moraju da budu ispunjene za dobijanje prve zvezde. Hrvoje Petrić, izvanredni gastronom, iskusni kritičar i publicista održaće samostalno predavanje o visokoj gastronomiji u svetu, globalnim trendovima, sopstvenim iskustvima i svom pogledu na regionalnu scenu, pod nazivom Visoka kuhinja, juče, danas i sutra.


Silosi - poprište gastronomskog spektakla

Mario Mandarić
, šef i vlasnik jedinog zagrebačkog restorana sa Mišlenovom zvezdom, čuvenog Noela, pridružiće se ekipi sjajnih šefova na panelu pod nazivom Preko trnja do zvezda. Isplati li se visoka gastronomija i kojim putem do prvih zvezdica, objasniće nam Nikola Stojaković – Fleur de Sel, Filip Ćirić – Homa, Deni Srdoč, Nenad Lukić – Restoran 27 i Mario Mandarić – Restoran Noel.

Odakle dolazi srpski tartuf i kakvog je kvaliteta, gde se prodaje i koliko je prepoznat u kuhinjama pokušaće da pronađu odgovore Vanja Puškar, šef i osnivač New Balkan Cuisine i Milan Ivušić, najpoznatiji trgovac tartufima u Srbiji. Posetioci će zatim moći i da učestvuju i u The Real Truffle Experience koji će se dešavati na bini. Pastu sa pravim tartufima pripremaće šef godine prema Gault&Millau vodiču i šef kuhinje restorana visoke kuhinje Fleur de Sel, fenomenalni Nikola Stojaković.

Panel o tradicionalnoj gastronomiji i mogućnostima njenog interpretiranja u savremenom ugostiteljstvu i visokoj kuhinji biće veoma interesantan jer na njemu govore
Aleksandar Samardžija Splića – Salaš 137, Momčilo Đurđić – Pirot, David Šimunić – The Square, Aleksandar Truhar – Suvenir.

KOBAJE, FINI SIREVI I KRAFT PIVA...

Pravo iz kuhinje, 28. septembra, u Silose stižu i žene, majke, šefice, kraljice i kuvarice: Jasmina Vukašinović – Jasmin a Maslina, Anđela Risimić- Salon 5a i Blanka Zolak – New Balkan Cuisine. Ovaj ženski trio pričaće o položaju žena u restoranskom biznisu i odricanjima zbog kuvanja iz svog iskustva, uz genijalne anegdote iz kuhinja.

Na red zatim dolazi i radionica o uparivanju srpske rakiije sa hranom powered by FOOD VISION, pa onda i diskusija od koje očekujemo baš dosta. Možemo li bez duvanskog dima u kafani? Na ovu uvek aktuelnu temu govoriće Daliborka Josifijević iz Inicijative Ima bez dima i Anastasija Ana Ćetković ispred Silosa, prvog mesta u Beogradu u kome je zabranjeno pušenje unutar prostora.

A dok se šou bude menjao na bini, gosti će moći da probaju i Brkine kobaje iz lokala No Vegan sa Zemunske pijace, proizvode iz sopstvene proizvodnje njegovih komšija, Koordinate, fenomenalni Street food by Pirot, zanimljiva peciva iz jednog od najpopularnijih ruskih koncepata u Beogradu, Sloja. Prodavaće se i Žunin puter, omiljeni maslac među beogradskim šefovima, zatim Farmer sir i pečeni halumi, i još mnogo, mogo toga.

Dobroj hrani savršen par biće najpoznatija domaća kraft piva, odabrana vina, fenomenalna rakija i sjajni srpski džin sa tonikom. Na festivalu će se biti i poseban štand na kome će se prodavati limunada sa kiselom vodom by Slobodan Radeta. Najbolji beogradski sladoledi, pa i sladoled sa malo magije šefice fine dining restorana Salon 5a Anđele Risimić, uz crtanje po licu i otvoreno penjalište, sasvim sigurno će zadovoljiti i najmlađe posetioce.

Ulaznice za Beogradsku konferenciju i program unutar Silosa kupuju se na samom ulazu u Silose. Cena celodnevne ulaznice je 4.900 dinara i omogućava prisustvo na svim panelima i radionicama, kao i u svim dešavanjima u festivalskom prostoru ispred Silosa. Uz kupljenu ulaznicu, svaki posetilac dobija narukvicu koja mu omogućava kupovinu hrane i pića na samom festivalu, čašu za konzumaciju pića i token u vrednosti od 300 dinara.

Ulaznica za gastronomski festival ispred Silosa košta 1.000 dinara, a u paketu za konzumaciju dobijate festivalsku narukvicu koja omogućava kupovinu na samom festivalu, čašu za konzumaciju pića i jedan token u vrednosti od 300 dinara. Na festivalu neće biti moguće plaćanje karticama.

Vidimo se na EAT Belgrade festivalu, svi ste pozvani!