Početna»Novosti»Otvoren je Pakitov i Slobin institut za pljeskavice
30.07.2024.

Otvoren je Pakitov i Slobin institut za pljeskavice

Dvojica gastro influensera pokrenula su važan blogerski projekat

novost otvoren je pakitov i slobin institut za pljeskavice vinski magazin vino fino
Institut za kafansku pljeskavicu pun je naziv novog video bloga posvećenog – pogađate – pljeskavicama, koji su ove sedmice lansirali Pavle Branković Pakito, najpoznatiji srpski food influenser i Slobodan Radeta, autor podkasta Umami šegrt i vlasnik Il Primo škole kuvanja.

U prvoj polusatnoj emisiji harizmatični i duhoviti dvojac ocenio je pljeskavicu roštiljdžinice Savčić, objasnivši usput osnovnu ideju i kriterijume za ocenjivanje i rangiranje. Pakito i Sloba ocenjuju ukus i kvalitet mesa, teksturu i sočnost pljeskavice, vizuelni utisak, autentičnost i priču koja je prati kao i majstorstvo pečenja. I već na početku, izgleda da njihova ideja itekako ima smisla, budući da je pljeskavica verovatno najpotcenjenije mesno jelo srpskog roštilja, svedena na usputni izbor i poslednjih godina doživljavana najviše kao jelo za ulični kiosk.

Sloba i Pakito fokusirali su se isključivo na kafanske, dakle pljeskavice koje se služe u restoranima i kafanama, tamo gde „može da se sedne“. Već u prvoj epizodi, uz sve nespretnosti i sitne dečije bolesti koje nosi sam početak novog koncepta, uz duhovitost i strast prema roštilju, autori su pokazali i izuzetnu dozu kompetentnosti, što ovaj njihov projekat čini potencijalno veoma važnim u redefinisanju i rebrendiranju jednog od temeljnih jela srpske nacionalne gastronomije kakva je pljeskavica. Izgleda da slično misli i šira publika, budući da je njihov prvi video već u prvom danu pogledan gotovo 20.000 puta, a plan je, kako navode, da rangiraju hiljadu kafanskih pljeskavica, prvo u Beogradu, pa onda i u ostatku Srbije.

Institut za pljeskavice svoje video blogove objavljivaće svake nedelje u 10 ujutru na Pakitovom jutjub kanalu.