Početna»Novosti»'Otisak prsta' vina onemogućava falsifikovanje
18.12.2020.

'Otisak prsta' vina onemogućava falsifikovanje

Naučnici u Australiji razvili su metodu koja omogućava utvrđivanje regionalnog porekla vina pomoću iščitavanja naročitih hemijskih markera

novost otisak prsta vina onemogućava falsifikovanje vinski magazin vino fino

Vesti o naučnim i tehničkim probojima u vinskoj industriji sve češće stižu iz Australije. Jednu od njih preneo je Decanter, koji navodi da su istraživači sa univerziteta u Adelejdu, pomoću tehnike poznate kao fluorescentna spektroskopija, pokazali da su u mogućnosti da brzo i jednostavno utvrde geografsko poreklo vina. Ukratko - svako vino ima svoj "otisak prsta", a u istraživanju objavljenom u časopisu Food Chemistry pokazano je da iščitavanje tog otiska prsta u velikoj meri sprečava prodaju falsifikata poznatih i skupih vina.

Istraživači iz Adelejda naveli su da su u stanju da sa stopostotnim učinkom utvrde tačno poreklo tri vina iz različitih regija Australije, kao i jednog vina iz Bordoa.

- Metod iščitava "otisak prsta" uzoraka, to jest prisustvo izvesnih fluorescentnih jedinjenja u vinu - rekla je za Dekanter Ruhira Ranavira, doktorand i član tima koji je sproveo studiju.

- Kada se ova metoda kombinuje sa robustnom analizom podataka uz pomoć algoritama za mašinsko učenje, ona postaje moćna tehnika za utvrđivanje porekla vina - navodi ona.

Konačni cilj je identifikacija konkretnih hemijskih markera za veliki broj vinskih regija, kaže profesor Dejvid Džefri, vođa projekta.

- Nadamo se da ćemo prikupljene podatke uspeti da iskoristimo kako bi identifikovali molekule koji odlikuju vina različitih regija - kaže Džefri, koji se nada i da bi ova metoda mogla da postane važan alat u definisanju identiteta svetskih vinskih regija.