Početna»Novosti»Odlična srpska vina za koja verovatno niste čuli
15.04.2023.

Odlična srpska vina za koja verovatno niste čuli

Sedam vina koja mogu da obogate prolećnu trpezu i koja bacaju novo svetlo na potencijale srpske vinske scene

novost odlična srpska vina za koja verovatno niste čuli vinski magazin vino fino
Kako godine odmiču, ponuda vina u Srbiji sve je bogatija pravim biserima i odličnim, autentičnim etiketama iz malih vinarija prilično nepoznatih tržištu, a koje bacaju sasvim novo svetlo na vinske potencijale naše zemlje. Praznici su idealna prilika da se neka od ovih vina degustiraju na miru i uz pratnju sjajne hrane, ali ovim etiketama možete se posvetiti tokom cele godine, dok istražujete nova srpska vinska iznenađenja.

Šukac Merlot Reserve 2017

Porodična vinarija iz - pazite sad! - Sremske Kamenice. U Podrumu Šukac vina prave samo od svog grožđa i to kakva! Iako su mogli da budu samo još jedan od sremačkih podruma koji se zadovoljavaju "prodajom u papučama", odnosno prodajom vina u plastici namernicima koji su krenuli na roštiljanje u prirodi, Šukci biraju drugačije usmerenje i trabalo bi ih ozbiljno shvatiti. Pored odličnog grašca, pročuli su se i po merlou. Aktuelni iz 2019. godine je zrelo vino sa aromama šljiva i crvenog voća i notama hrasta koje teže ka kafi, dimu i školskoj olovci. Sočno, lepe voćne svežine i mekih, zrelih tanina, malo suvih na početku jezika. Punije vino sa voćnom, pomalo slatkasto - karamelastom završnicom. Rustično sa merom, pravi izbor za uživanje u voću, drvetu i sočnosti i to za samo 1200 dinara, koliko boca košta u podrumu. I požurite, zalihe su pri kraju, a sledeća se priprema 2019. berba.

Ocena: 89
Preporuka za pratnju: pečena jagnjeća plećka

Raj Zenit 2020

Retka zverka! Čist sortni semijon u Srbiji ne sreće se često. Vinariju Raj zapravo dobro znamo, oni nisu ni mali ni anonimni, već su jedna od važnijih vinarija Negotinske krajine. Publika voli njihov Plot, kao i izvrsni Game u svim njegovim izdanjma. Međutim, vinarija Raj krije i sortni semijon Zenit, vino koje je u ranijim berbama pokazalo da može izvanredno dugo i dostojanstveno da stari. Novo izdanje iz 2020. dolazi i sa novom, izvanrednom etiketom urađenom u autentičnom duhu zenitizma - značajnog jugoslovenskog avangardnog pokreta sa početka prošlog veka. Već samo zbog toga ovaj semijon zaslužuje pažnju, međutim, to je istovremeno i unikatno i izvrsno vino. Tek sada se polako razvija, a njegvo miris donosi zelene note dinje, tropike i bagremovog cveta, sa suptilnim herbalnim karakterom i nežnim, ali upečatljivim notama petroleja ili plina u pozadini. Izvrsne strukture, puno, uljasto, ali britkih kiselina, hrskavog i dugog kompleksnog ukusa. Obavezna lektira!

Ocena: 89
Preporuka za pratnju: salata od jaja

Bajilo Sauvignon Blanc 2021

Iznenađenje sa Fruške gore iz jedne od najpoznatijih karlovačkih vinarija koja je počela veoma ubrzano da se razvija. Vina su im bolja nego ikada, a u prošloj berbi zasijao je upravo sovinjon koji će možda da promeni ukupnu percepciju o mogućnostima te sorte na Fruškoj gori, jer se tu do sada nije najbolje pokazala. Ovo vino je vibrantno, mirišljavo, puno grejpa i limete sa finim zeleno herbalnim tonovima koprive, trave, paprike. Baš školski miris sovinjona, ali slojevit i ni malo jednostavan. skladan, svež. Sve mu je u pravoj meri. U ustima isti takav, umereno pun, vibrantan, gibak, osvežavajuće herbalan i citrusan.

Ocena: 88
Preporuka za pratnju: grilovane špargle

Radlović Cabernet sauvignon 2017

Flambojantni, stasiti kaberne, koji odslikava i sličan karakter samog vinara, kikindskog - tačnije: mokrinskog - zaljubljenika u vino Vladimira Radlovića. Grožđe je iz Župe, i to izvrsnog kvaliteta, o čemu svedoči i veliki trofej 2020. za crveno vino na ocenjivanju BIWC. U pitanju je kompleksan, ozbiljan i dubok kaberne koji obiluje zrelim, crnim voćem, uz pravu meru začinskih aroma, suptilno uklopljeno drvo, dobro integrisano i izbalansirano. Vino je izvrsnih tanina, postojano, kompleksno i dugo. Teško ga je nabaviti, pa je najbolje da se proba u direktnom kontaktu sa vinarijom..

Ocena: 91
Preporuka za pratnju: jagnjeći kotlet, biftek
Lang Grašac 2021

Mala vinarija iz Inđije, vlasnika entuzijaste Saše Langa, napravila je ovaj mladi grašac, sočan, dinjast, sa aromama zrele jabuke I kruške, fine strukure i sočan. Pravo vino za ceo dan, ako može - svaki dan!

Ocena: 86
Preporuka za pratnju: mladi sir, rotkvice I mladi luk

Probus Mrđanin 2020

Vinarija Mrđanin iz Sremskih Karlovaca od grožđa sa potesa Čerat, jednog od posebnih položaja u tom kraju, pravi vina od širokog spektra sorti, uglavnom inernacionalnih i nešto lokalnih. Probus odskače kvalitetom među crvenim i svake godine je sve bolji, sa vrhuncem u berbi 2020. U pitanju je duboko obojeno, bogato i snažno vino, poput tinte, sa snažnim aromama zrelog crnog voća, trešnje i džema od šljiva, u oblandi elegantnog, slatkastog drveta. Prava voćna bomba punog tela. Meko i zaobljeno, raskošnog i zrelog voćnog ukusa.

Ocena: 91
Preporuka za pratnju: kolenica I kuvana šunka

Gnezdo Roze 2021

Upečatljivi roze svežeg voćnog i začinskog karaktera, napravljen od frankovke koju mala vinarija Gnezdo iz Bečeja gaji na peščanom terenu pored Tise. Njihov roze obiluje aromama maline i crvene ribizle, uz herbalne i biberaste note. Vibrantno i hrskavo, čvrstog i postojanog ukusa.

Ocena: 88
Preporuka za pratnju: vino za ceo dan i širok spektar jela, od salata do mlade jagnjetine