Početna»Novosti»Od Aliekspresa do Bordoa
10.12.2020.

Od Aliekspresa do Bordoa

Vinarija Chateau Sours koju je pre četiri godine kupio Džek Ma, osnivač Alibabe i jedan od najbogatijih ljudi u Aziji, premijernu berbu u novom ruhu imaće 2023. godine

novost od aliekspresa do bordoa vinski magazin vino fino

Kada je 2016. godine objavljena vest da je Džek Ma, osnivač giganta elektronske trgovine Alibaba i jedan od najbogatijih ljudi u Aziji, kupio vinariju Château Sours u Bordou, osnovanu još 1785. godine, počele su da kolaju najneverovatnije glasine. Poneti pričama o ekscesima kineskih milijardera, vinari u Bordou takmičili su se u tome ko je "saznao" neverovatniji i luđi trač: bogataš namerava da sruši vinariju i na njenom mestu podigne repliku Versaja; ne. govorili su drugi, tu će biti hotel sa pet zvezdica zbog koga će biti porušena i okolna imanja i posečene sve šume u blizini; treći su tvrdili da Džek Ma ima preambicioznu ideju da pomoću radikalnih, a zapravo besmislenih agrotehničkih zahvata stvori vinograd koji će moći da konkuriše legendarnim zasadima Bordoa.

Kako prenose vinski mediji kao što su Vitisphere i Decanter, desilo se nešto sasvim suprotno, i zapravo nimalo iznenađujuće kada se ima u vidu sklonost kineskih biznismena ka celovitim, integrativnim poslovnim rešenjima. U vinariji Chateau Sours u toku su, nakon nekoliko godina opsežnih priprema, radovi na stvaranju prve berbe u novoj "inkarnaciji" ove vinske kuće, od ranije poznate po izvanrednim penušavim rozeima. Vinogradi i sama vinarija pretvoreni su u prelep pejsaž u kome se cvetne bašte smenjuju sa savremeno uređenim redovima čokota svih šest crvenih bordovskih sorti uz otporne pridošlice iz Portugala i Španije - verdeljo i albarinjo, kao i četiri francuske bele sorte - kolombar, kleret, sovinjon blan i semijon. Rezultati ovog velikog napora očekuju se 2023. godine sa premijerama novih vina, a 2022. će biti zvanično otvorena nova zgrada vinarije sa najsavremenijom tehnološkom linijom.

Vinar velikih ambicija: Džek Ma

- Dve stotine hektara je brižljivo uređeno - kaže Tom Verkamen, izvršni direktor vinarije.

- Imamo da uradimo još mnogo toga, iako se na prvi pogled ne vidi koliko je zapravo urađeno do sada - govori on za Vitisphere, koji je objavio i konkretne brojke: do sada je potpuno "rekonstruisano" 80 hektara vinograda a ceo projekat će koštati oko 30 miliona evra.

Imanje, koje je ranije proizvodilo samo grožđe, sada je i atraktivna farma malog obima. Tu su kokoške - njih 80, potom 55 svinja mangulica, 18 košnica...

- Pre 2015. godine, ovo je bilo monokulturno imanje. Sada gajimo sve i svašta - kaže Klaris Nole, tehnički direktor vinarije, koja je posvećena i ispunjenju ekoloških ciljeva novog vlasnika kuće.

Što se tiče statusa vinarije u Bordou, on će biti ponešto specifičan: vinarija je napustila apelaciju Bordeaux Superieur i prodavaće se bez oznake geografskog porekla, pod etiketom Vin de France. Razlog za ovo, kažu u vinariji, leži u odluci Džeka Maa da pravi vina izvan strogih regulativa Bordoa i da uvodi u sortiment žilave i otporne sorte koje nisu dopuštene u ovoj regiji. Jasno je da Džek Ma ima vrlo konkretnu viziju vinarije posvećene permakulturnoj i organskoj proizvodnji i da će izlazak na tržište biti vrlo ambiciozan.

Što se glasina sa početka teksta tiče, nijedna od njih nije odgovarala istini, a Tom Verkamen na njih odmahuje ruku sa samopouzdanjem čoveka kome je poverena jasna i dobro artikulisana misija.

- Od komarca su napravili slona - rekao je Verkamen.