Početna»Novosti»Objavljen novi Gault & Millau vodič za Sloveniju!
12.04.2023.

Objavljen novi Gault & Millau vodič za Sloveniju!

Za najbolji restoran u 2023. godini izabrana je Hiša Franko cenjene šefice Ane Roš, a samo pola boda manje od Hiše Franko osvojila je Gostilna pri Lojzetu Tomaža Kavčića

novost objavljen novi gault millau vodič za sloveniju vinski magazin vino fino
Dok čekamo novo, drugo izdanje Gault & Millau vodiča za Srbiju koje će uskoro biti objavljeno, izdanje za Sloveniju za 2023. godinu predstavljeno je sinoć. U njemu se nalazi 180 restorana, više od 100 POP mesta, 93 vinska podruma sa 278 ocenjenih uzoraka vina i 25 slovenačkih turističkih farmi, a osim toga, dodeljena su i specijalna priznanja, od čega su dvojica šefova, Matej Tomažčić i Ivica Evačić, proglašeni za najbolje šefove tradicije u 2023, što je presedan.

- Slovenija je već jako usko povezana sa svojom tradicijom, ali kada su dve osobe toliko oduševljene i naklonjene tradiciji, ne radi se o izboru između njih, već o tome da ih oboje nagradimo, a ovogodišnji dobitnici, kao i objavljivanje vodiča, jasan su odraz činjenice da svake godine inspektori Gault & Millau vodiča dobro „pročešljaju“ Sloveniju i otkriju nekoliko noviteta - izjavila je Mira Šemić, direktorka Gault & Millau vodiča za Sloveniju.

Za najbolji restoran u 2023. godini izabrana je Hiša Franko cenjene slovenačke šefice Ane Roš, a samo pola boda manje od Hiše Franko osvojila je Gostilna pri Lojzetu na čijem je čelu poznati šef Tomaž Kavčić. Hiša Franko je dobila osamnaest od maksimalnih dvadeset bodova i četiri kuvarske kape, a i ove godine maksimalnih dvadeset poena i pet kuvarskih kapa nije osvojio nijedan restoran u Sloveniji. Za šefa godine izabran je Janež Bratovž iz ljubljanskog restorana JB, a šefom budućnosti proglašen je Rok Martinčič iz Gostilne Jež.

Deset najbolje ocenjenih restorana u Sloveniji u 2023. godini prema Gault & Millau vodiču:
  1. Hiša Franko, Selo pri Kobaridu
  2. Gostilna Pri Lojzetu, Vipava
  3. Hiša Denk, Zgornja Kungota
  4. Ošterija Debeluh, Brežice
  5. Grič, Šentjošt nad Horjulom
  6. JB Restaurant, Ljubljana
  7. Mak, Maribor
  8. Pavus, Laško
  9. Restavracija Milka, Kranjska Gora
  10. Strelec, Ljubljana