Dok čekamo novo, drugo izdanje
Gault & Millau vodiča za Srbiju koje će uskoro biti objavljeno, izdanje za Sloveniju za 2023. godinu predstavljeno je sinoć. U njemu se nalazi 180 restorana, više od 100 POP mesta, 93 vinska podruma sa 278 ocenjenih uzoraka vina i 25 slovenačkih turističkih farmi, a osim toga, dodeljena su i specijalna priznanja, od čega su dvojica šefova,
Matej Tomažčić i Ivica Evačić, proglašeni za najbolje šefove tradicije u 2023, što je presedan.
- Slovenija je već jako usko povezana sa svojom tradicijom, ali kada su dve osobe toliko oduševljene i naklonjene tradiciji, ne radi se o izboru između njih, već o tome da ih oboje nagradimo, a ovogodišnji dobitnici, kao i objavljivanje vodiča, jasan su odraz činjenice da svake godine inspektori Gault & Millau vodiča dobro „pročešljaju“ Sloveniju i otkriju nekoliko noviteta - izjavila je
Mira Šemić, direktorka Gault & Millau vodiča za Sloveniju.
Za najbolji restoran u 2023. godini izabrana je
Hiša Franko cenjene slovenačke šefice
Ane Roš, a samo pola boda manje od Hiše Franko osvojila je
Gostilna pri Lojzetu na čijem je čelu poznati šef
Tomaž Kavčić. Hiša Franko je dobila osamnaest od maksimalnih dvadeset bodova i četiri kuvarske kape, a i ove godine maksimalnih dvadeset poena i pet kuvarskih kapa nije osvojio nijedan restoran u Sloveniji. Za šefa godine izabran je
Janež Bratovž iz ljubljanskog restorana
JB, a šefom budućnosti proglašen je
Rok Martinčič iz
Gostilne Jež.Deset najbolje ocenjenih restorana u Sloveniji u 2023. godini prema Gault & Millau vodiču:
- Hiša Franko, Selo pri Kobaridu
- Gostilna Pri Lojzetu, Vipava
- Hiša Denk, Zgornja Kungota
- Ošterija Debeluh, Brežice
- Grič, Šentjošt nad Horjulom
- JB Restaurant, Ljubljana
- Mak, Maribor
- Pavus, Laško
- Restavracija Milka, Kranjska Gora
- Strelec, Ljubljana