Početna»Novosti»Novi šef kuhinje u restoranu Langouste
11.04.2024.

Novi šef kuhinje u restoranu Langouste

Marko Đerić već je predstavio svoj autorski meni, zasnovan na lokalnim namirnicama i savremenim tehnikama

novost novi šef kuhinje u restoranu langouste vinski magazin vino fino
Talentovani mladi šef Marko Đerić novi je šef kuhinje cenjenog beogradskog restorana Langouste, na čijem čelu je zamenio sada već legendarnog Gijoma Iskandara.

O transferu se u kulinarskim krugovima Beograda šuškalo već neko vreme, pa ova vest i nije preveliko iznenađenje, posebno jer se Đerić dovoljno dugo pripremao da stane na čelo jednog od najboljih srpskih restorana. Iako mlad, Marko Đerić stekao je zavidno iskustvo. Posle prvog ulaska u kuhinju jednog beogradskog restorana, napustio je studije ekonomije i posvetio se gastronomiji završiviši vrlo cenjenu Alma akademiju za kulinarstvo u Italiji. Nakon toga kalio se u kuhinjama vrhunskih svetskih restorana poput čuvenog Geraniuma i Piazza Duomo u Albi - ovenčanog sa tri Mišlenove zvezdice.

U kuhinju Langouste-a došao je 2020. godine, kada je na njenom čelu bio Gijom Iskandar, sjajni francuski šef sa donedavnim prebivalištem u Beogradu. Ipak, Gijom je početkom godine doneo odluku da napusti Srbiju i restoran Langouste i vrati se u rodnu Francusku. Posle višemesečnog prelaznog perioda, Marko Đerić zamenio je Iskandara na mestu šefa kuhinje.

Svoj autorski meni novi šef predstavio je nedavno – a u njemu se prožimaju jela na bazi ribe i mesa, kao i povrća i voća iz njihove bašte smeštene nadomak Beograda, sa fokusom na lokalne namirnice iz okruženja koje provlači kroz moderne tehnike. Novi jelovnik nije okrenut francuskoj kulinarskoj praksi i loklanim namirnicama, ali i ka Italiji i Skandinaviji, zemljama u kojima je Đerić radio i sticao kulinarsko iskustvo. U čast svog saborca iz kuhinje i nekadašnjeg šefa Gijoma, na novom meniju je i njegov, prepoznatljiv milfef od rib eye odreska sa guščijom džigericom, kultno jelo Languska jelo koje se sada zove po Iskandaru.