Na donjem Dorćolu, u prisustvu više od 300 zvanica, svečano je otvoren hotel Mona Plaza. Ovaj hotel je u vlasništvu firme Mona Hotel Management, ćerke firme kompanije Mona koja je i investitor celokupnog projekta.
Hotel je kategorisan sa 4 zvezdice i nalazi se na mestu prve jugoslovenske fabrike čokolade.
Gostima nudi smeštaj u 170 jedinica.
- Hotel u okviru koga je posao našlo više od 150 ljudi doprineće afirmaciji starog Dorćola, a time i razvoju hotelijerstva i turizma Srbije. - rekao je na otvaranju hotela Mona Plaza
Tomislav Momirović, predsednik UO kompanije
Mona Hotel Management.
Hotel se prostire na oko 20 hiljada kvadratnih metara. Poseduje konferencijski i banket prostor kapaciteta za više od hiljaduljudi, gastro bar i restoran, fitnes i spa centar. Gostima je na raspolaganju i parking. U Mona Plazu uloženo je 30 miliona evra.
-Ulaganjem u domaću privredu, hotelijerstvo i turizam Srbije, namera nam je da doprinesemo još većem rastu privrede kroz kreiranje novih radnih mesta, rast poreza i povećanje konkurentnosti, kao i da ojačamo Mona Hotel Management za dugoročna ulaganja. Ova investicija od 30 miliona evra rezultat je naše tridesetogodišnje vizije koju imamo od samog osnivanja. U projekat Mona Plaza uključeno je više od 2.500 ljudi i hvala im na nesebičnom trudu - rekao je Tomislav Momirović, predsednik UO kompanije Mona Hotel Management.
Šondin gastro bar
Budući da je hotel izgrađen na mestu nekadašnje prve fabrike čokalode čuvenog trgovca i industrijalca Koste Šonde, gosti hotela, ali i svi ostali, mogu da probaju čuvene Šondine poslastice poput Olgine torte.
Osim poslastičarnice, po Šondi je nazvan i
gastro bar. U njemu se pripremaju jela domaće i internacionalne kuhinje. Na meniju se posebno izdvaja tatar, spremljen po tradicionalnom receptu od specijalno odležanog junećeg filea sa autentičnim začinima i aromatizovanim puterom. Servira se sa hrskavim tostom. Tu je i hladan losos, mariniran sa krupnom morskom soli i kajenskim biberom i serviran sa avokadom, kremom od limuna i hladnom salatom od kinoe. Šef kuhinje restorana preporučuje još i odrezak odležalog junećeg filea u marinadi od začinskog bilja, serviran sa pireom od graška i mirođije i sa hrskavim kolačem od krompira i brusketima sa džemom od crvenog luka i parmezana.