Početna»Novosti»Njujork Tajms: Beograd, prestonica koktela?
17.03.2023.

Njujork Tajms: Beograd, prestonica koktela?

U najpoznatijem američkom dnevnom listu pre dva dana osvanuo je izuzetno pohvalan tekst o koktel barovima u prestonici Srbije

novost njujork tajms beograd prestonica koktela vinski magazin vino fino

Pre dva dana u čuvenom Njujork Tajmsu objavljen je sjajan tekst o srpskoj bartending sceni iz pera novinara Dejvida Farlija koji je oduševljen beogradskim koktel barovima. Nakon posete Beogradu, Farli je ubeđen da se naša prestonica razvija u „jedan od najboljih koktel-bar gradova u Evropi“.

Farli se osvrnuo na vibrantnu beogradsku scenu iz dvadesetih godina prošlog veka, i naveo da je, kako je rekao, razvrat beogradskog noćnog života presušio tokom Drugog svetskog rata i u potonjim decenijama.

- Ali, u poslednjih desetak godina, nešto se promenilo: prestonica Srbije je preplavljena izvanrednim lokalima, i tiho se razvija u jedan od najboljih gradova za koktele u Evropi. Strani posetioci počeli su da dolaze ovde kako bi probali i klasične i inovativne koktele u intimnim barovima, u kontrastu sa mnogo bučnijom scenom od pre jednog veka, kada su ovde, radi žestokog provoda, dolazili i ljudi poput Žozefine Beker – rekao je Farli u tekstu koji će izvesno privući čitav talas posetilaca u beogradske koktel barove.

Dejvid je obišao nekoliko (zaista najboljih!) barova u Beogradu, probao njihove signature koktele, razgovarao sa barmenima, a svoje utiske u superlativima preneo je čitaocima Njujork Tajmsa.

Farli je opisao atmosferu u Hanky Panky koktel baru iza koga je iskusni barmen Miroslav Popov koji je ponikao u cenjenom Bar Centralu, sedištu Udruženja barmena Srbije, kao i zapravo većina bartendera koji se pominju u ovom tekstu. Zatim je predstavio odlični Riddle bar u Skadarliji i njegovog vlasnika, barmena Miloša Stefanovića, a na spisku najboljih koktel barova u Beogradu po mišljenu novinara Njujork Tajmsa našli su se i legendarni Druid i Kultura Bar kao i Beogradski koktel klub koji je poluzatvorenog tipa.