Pojam Fumé Blanc skovao je 1968. godine legendarni američki vinar
Robert Mondavi, kombinujući reč Fumé koja istovremeno znači i dim, ali je i deo imena Puji Fumea (Pouilly-Fumé), jedne od najpoznatijih apelacija za sovinjon blan u Francuskoj, sa rečju Blanc, odnosno, „belo“ na francuskom. Mondavi se opredelio za ovaj izraz u znak poštovanja prema francuskim kolegama i kako bi razvio autentično američki izraz za sovinjon koji je odležavao u drvenim burićima. U ovome je u potpunosti uspeo, i danas je Fumé Blanc sinonim za karakterni beli sovinjon, stilski samosvojan i odvojen od klasičnih, svežih vina od te sorte.
U korenu ove odluke Roberta Mondavija ležala je želja da se odvoji od, za to vreme u Kaliforniji vrlo karakteristične, percepcije sovinjon blana kao sorte od koje se prave „dosadna” vina, ali i da istakne velike razlike fumé stila u odnosu na klasičnu aromatiku sorte. Danas sovinjon blan svakako više ne uživa takvu reputaciju, a Fumé Blanc je i dalje veoma uspešna stilska niša koja je deo bogate slagalice globalnog izraza ove sorte i odavno više nije rezervisana samo za Ameriku.
Šumadija se u Srbiji poslednjih godina profilisala kao jedan od najvažnijih regiona za beli sovinjon. I zasta, utemeljenje za takvu reputaciju nalazi se u brojnim izvanrednim vinima, ali i potvrdama kvaliteta pristiglih sa međunarodnih svetskih takmičenja. Tako je i orašačka vinarija
Matijašević uspela da dve godina za redom dominira na Decanter WWA ocenjivanju, osvojivši uzastopno dva zlata za svoje sovinjone, prvo za sveži, a zatim i za
Sovinoa Fume Blanc 2020.
Fumé Blanc na trpezi
U poređenju sa sovinjon blanom koji nije odležavao u drvenim sudovima, Fumé Blanc ima snažnije telo i teksturu i to traži i nešto drugačiji pristup uparivanju sa hranom. Oba stila vina odlično se slažu sa salatama, ribom, pa i snažnije začinjenom azijskom hranom, ali Fumé Blanc će posebno zablistati u susretu sa hranom koja će naglasiti osnovnu izražajnu notu ovog vina.
Na primeru vina Sovinoa Fume Blanc 2020 odličan izbor mogu biti dimljena pastrmka i pileća saltimboka. Plemenito italijansko jelo, čuvena saltimboka a la romana, objedinjuje najbolje iz dva sveta - svežeg i dimljenog mesa. Za uparivanje sa vinom Sovinoa Fumé Blanc, saltimboka je bolja ako se priprema u verziji sa piletinom nego sa teletinom: lake arome piletine i dimne note pršute u koje se umotava pileće meso, uz klasične začinske dodatke kao što je žalfija, učiniće da ovo jelo, kao što mu i ime govori, prosto „uleti u usta”, posebno u sprezi sa sovinjonom jakog karaktera.
Vodeno blago naše zemlje nudi jedan očigledan par za Fumé Blanc – kvalitetnu dimljenu pastrmku. Ova plemenita slatkovodna riba može se pripremiti na jednostavan, tradicionalan način, sa krompirom u pratnji dobrog crvenog luka i posuta limunom, peršunom i, po želji, drugim zelenim začinskim biljem koje izvanredno prati svaki vrhunski sovinjon blan.
SoviNoa Fumé Blanc 2020: Savršeno skladan ples
U vinskoj paleti vinarije Matijašević, Sovinoa Fumé Blanc 2020 ima posebno mesto, što je potvrđeno i nagradama na takmičenjima Decanter 2022 (zlato, 96 poena i osmo mesto u ukupnom poretku svih 653 ocenjenih vina od sovinjon blana, i ujedno najbolje ocenjeno vino iz Srbije), Mundus Vini 2022 (zlato) i Balkans International Wine Competition (dvostruko zlato). Veliki kompliment vinu uputio je i čuveni kritičar Džejms Sakling, rekavši da je Fumé Blanc – srpski Silex i podarivši mu 93 poena.
Ekskluzivni karakter vina potcrtan je ograničenom serijom od 2.128 boca. Vino SoviNoa Fumé Blanc 2020 odležavalo je u
custom made bačvama kupljenim od malih nekomercijalnih francuskih pintera, sa željom da, kako je svojevremeno objasnio
Mladen Dragojlović, glavni enolog Matijaševića, u ovom vinu bude potpuno sačuvana sorta, njena svežina i teroarska mineralnost, a da mu se pritom podare dodatna punoća i kompleksnost, bez banalnih slatkastih nota. Vino je nastalo od birane berbe najboljeg poteza sovinjona sa mikrolokaliteta Orašačko brdo.
U ovom kompleksnom i izdašnom vinu nalazimo prepoznatljivi miris zrele nektarine koji suvereno predvodi čitav aromatski niz. Posle zrelog voća i tropike, nailaze fine citrusne arome koje prizivaju zreli grejpfrut, pa zatim začinska herbalnost i nežno, zaista nežno drvo. SoviNoa Fumé Blanc je vino izuzetne strukture koje je, uprkos odležavanju u hrastu i punom telu, očuvalo svu sortnu svežinu i hrskavost. Veoma je dugo, postojano i kompleksno, a sa nogu obara pre svega skladni ples tako karakterne sorte sa plemenitim drvetom. Ničega nema previše, ništa ne dominira, tu su i punoća i svežina, i mineralnost i sočnost, i zavodljivost slatkastih nota i raskoš i čvrstina citrusa i začinskog bilja.
Još jedan značajan adut vina je i atraktivan i savremen dizajn etikete, koji korespondira sa očekivanjima današnjih kupaca spremnih na stilske eksperimente i na degustaciju vina koja nude nove poglede na potencijale klasičnih internacionalnih sorti - rukopisni, „razbarušeni dizajn” upućuje i na izrazito autorski stil vina i na činjenicu da su ovakva vina „retka ptica” u domaćoj ponudi i stoga i zaslužuju inventivan tržišni tretman.
Veliki komplimenti Dekantera
Zlato na takmičenju Decanter World Wine Awards 2022 i izvanrednih 96 poena za SoviNoa Fumé Blanc 2020 do sada su najsnažnija potvrda strategije mlade vinarije da se u ovako ranoj fazi svog rada opredeli za stvaranje vina sa puno karaktera i bez ikakvih kompromisa sa kvalitetom. U obrazloženju odluke da podare vrtoglavih 96 poena vinu iz oplenačke vinarije, žiri Dekantera napisao je sledeće:
Otmeni sovinjon blan koji je fermentisao u sudovima od hrastovine. Slojevito vino sadrži arome zrelog tropskog voća i kajsija, u balansu sa svežim i lakšim aromama bele breskve, zove i zelenog bilja. Impresivno dugo i kompleksno na nepcu, vino ima mineralnu „kičmu” od kremena, začinski dodir belog bibera, i bogatstvo slatke vanile.