Početna»Novosti»Nezaustavljivi put ka vrhu
04.10.2024.Promo

Nezaustavljivi put ka vrhu

Atelje vina Šapat i restoran Fleur de Sel postavljaju nove standarde u srpskom vinarstvu i visokoj kuhinji

novost nezaustavljivi put ka vrhu vinski magazin vino fino
Kada imate san, jasnu viziju šta želite da postignete, iskustvo i znanje da to sprovedete u delo, i energiju i entuzijazam da na tom putu preskočite sve prepreke, onda je uspeh potpuno logičan sled događaja. Na početku, ova priča je imala samo ime - Atelje vina Šapat - od kog je trebalo napraviti potpuno novu reputaciju. Vinariji je udahnut novi život sa novim vlasnicima i vrsnim stručnjacima koji su imali, skromno rečeno, ambiciozne planove. A među tim stručnjacima kriju se neki od najboljih u svojim oblastima - ne samo u Srbiji!

Tako je na čelo tima tehnologa i podrumara stao Mladen Dragojlović, najnagrađivaniji srpski enolog, brigu o vinogradima preuzeo je vinogradarski mag Vlada Hadžić, dok je restoranu i ugostiteljskom delu novi život udahnuo iskusni somelijer Dušan Vranić. U kuhinju je tada glavom, bradom i keceljom ušao Nikola Stojaković, pasionirani šef koji je za kratko vreme postavio sasvim nove standarde u srpskoj gastronomiji. Da ceo Atelje vina Šapat funkcioniše kao jedan i da kvalitet i izuzetnost lako dođu do kupaca, gostiju, hedonista i ljubitelja zadužen je direktor Mladen Ćirić. Taj tim iz snova video je sve potencijale Ateljea vina Šapat, pa su uložili svo znanje i energiju da ga učine izuzetnim u svakom pogledu. Cilj je bio da ova vinarija sem vrhunskih vina ponudi i nesvakidašnji gastronomski i hedonistički užitak svim svojim posetiocima, a uspeh je usledio u rekordnom roku, takoreći - odmah!



Kako u dobroj vinariji sve počinje u vinogradu, tako se i ovdašnjim zasadima smeštenim na izvanrednim pozicijama pristupilo sa posebnom pažnjom i već u prvoj godni podignut je kvalitet grožđa, a zasađene su i nove površine. U samoj vinariji orijentisali su se isključivo na premijum kvalitet i vina sa jasnim odlikama teroara. Dekanterovo zlato za Šardone Atila 2022, titula Best of show za vino Bianca 2023 na takmičenju Mundus Vini i niz visokih ocena u stručnim magazinima bili su logičan epilog tog truda.

Slično se dogodilo i sa restoranima u vinariji. Vinarija Šapat je potpuno renovirana u elegantno i prefinjeno zdanje, sa velikom terasom usred vinograda i pogledom na moćni Dunav. U njenom sklopu radi restoran Šapat, a kao kruna cele priče tu je izuzetan fine dining restoran Fleur de Sel čiji standardi servisa i degustacionih menija prevazilaze sve ono što je kod nas poznato kao visoka kuhinja. Posle nešto više od godinu dana rada, uspesi su počeli da dolaze sa svih strana sveta. Nikola Stojaković ovenčan je zvanjem Vino & Fino šefa godine, a u izboru Gault & Millau vodiča Fleur de Sel postao je najbolje ocenjeni restoran u Srbiji. Ubrzo je stigla i prestižna nagrada najuticajnijeg američkog vinskog magazina Wine Spectator koji je vinskoj karti restorana Fleur de Sel dodelio nagradu Best of Award of Excellence…

Svi ti uspesi došli su kao kruna udruženog znanja, iskustva i vrednog rada celog Šapatovog tima. Iako su bili sigurni u svoju viziju i ono što žele da postignu, brzina postignutih uspeha ih je ipak malo iznenadila. Prve godine proizveli su 25.000 boca vina, a već sledeće dvostruko više.

- Vina su veoma dobro prihvaćena, i sve što proizvedemo vrlo brzo i prodamo. Već na početku smo doneli odluku da naša vina nikada nećemo prodavati u sklopu velikih prodajnih sistema, već samo u probranim vinotekama i restoranima, jer njih nema previše, a njihova kvalitet traži i odgovarujući način prodaje, čuvanja i servisa - rekao je Mladen Ćirić, direktor vinarije Šapat.



Za šefa restorana i somelijera Dušana Vranića nagrade su takođe došle kao rezultat napornog rada:

- Sve to je znak da imamo pravi tim koji ima znanje i iskustvo koje smo sticali širom sveta - od Njujorka do Pariza. Najveći izazov je bio oformiti tim koji će funkcionisati na ovako visokom nivou, napraviti vrhunski servis, sistem vinskih soba. Svi u ovom poslu znaju koliko je teško otvoriti jedan restoran, mi smo to uspeli sa dva restorana - Šapat i Fleur de Sel, sa dva različita koncepta, dva različita menija… Puno rada i odricanja stoji iza svega ovoga - istakao je Vranić.

Očigledno je da u Šapatu znaju formulu uspeha i kako kažu, neće je menjati, ali će nastojati da budu sve bolji. Iz svega što smo do sada videli i okusili, imamo sve razloge da im verujemo na reč!