15.02.2020.
Ne pravite koktele od vrhunskog vina!
Bivši vlasnik istorijske vinarije Château d’Yquem žestoko se obrušio na trend upotrebe čuvenog soternskog vina kao sastojka u koktelima
Bauk kruži Evropom - bauk koktela od soternskog vina. Čuveno desertno vino iz Soterna poslednjih godina postalo je deo miksološke prakse - delikatno belo vino iz Bordoa, sa svim svojim nijansama aroma koje su plod viševekovnog rada u jednom od najboljih teroara na planeti, danas se u vrhunskim barovima mućka i meša zajedno sa žestokim pićima, likerima i sokovima. Jedan vinar žestoko se pobunio protiv ovog ikonoklastičnog trenda.
Grof Aleksandr de Lur Salis, nekadašnji vlasnik istorijske vinarije Château d’Yquem i naslednik loze vinara koja vekovima upravlja vinarijom Château de Fargues, odlučio je da podigne glas protiv trenda koji vidi kao skrnavljenje tradicije regiona i kao medveđu uslugu soternskom vinu, koje, kao i većina drugih vina sa većim sadržajem šećera, poslednjih godina žestoko trpi usled promenjenih afiniteta publike: suvo je danas u modi, i to u celom svetu.
Lur Salis je u pismu objavljenom u francuskom magazinu Terre de Vins rekao da samo veoma arogantni ljudi mogu da pomisle da soternska vina mogu biti poboljšana upotrebom u koktelima.
- Takve metode su već pokušavane u prošlosti, bez uspeha, a tvrdoglavost ljudi koji pokušavaju da poprave soternsko vino na ovaj način mogla bi da naće daleko bolju primenu u širenju prave istine o ovom vinu - rekao je vinar u dramatično intoniranom pismu:
- Pravi kvaliteti soternskog vina i njegov autentični karakter u poslednjim godinama veoma su loše predstavljeni u javnosti - naveo je Lur Salis i upozorio kolege da se ne igraju sa svojom reputacijom podržavajući ovaj trend.
- Vi ste sa “miksologijom”, terminom koji označava nešto veštačko, snažno krenuli putem koji će se pokazati užasnim kad udarite u zid. Rizikujete vlastitu reputaciju. Verovatno mislite da će vam ovaj način marketinškog šokiranja publike privući potrošače. Želim vam sreću u tome. Jer ljudi nisu toliko glupi da bi dozvolili da budu manipulisani - rekao je.
Nekoliko vinarija i vinskih stručnjaka odgovorilo je na ovo pismo. Među njima je i kuća Lafaurie-Peyraguey, koja je u decembru prošle godine u svom restoranu služila kuvano soternsko vino. David Bolzan, izvršni direktor ove kuće, rekao je da bi soternsko vino, poznato po visokoj ceni koja odražava činjenicu da se od jednog čokota dobija samo jedna čaša, moralo da bude pristupačno i širim slojevima:
- Sotern polaže pravo na legendarnu dugovečnost vina, ali ja želim da svi znaju da i nestrpljivi amateri mogu uživati u njemu - rekao je Bolzan.
Somelijerka Lora Vidal, koja je učestvovala u miksološkom događaju čija je glavna zvezda bilo baš soternsko vino, rekla je za Dekanter da je ovo vino fantastičan sastojak koktela:
- Prirodna slatkoća vina, aroma dima koja dolazi od plemenite plesni, jedinstveni mineralni ukus, sve su to izvanredne komponente koktela - rekla je Vidal za Decanter.