Internet magazin TheStreet sastavio je listu najskupljih restorana na svetu. Na vrhu liste, u pet najskupljh, ne nalazi se nijedan klasični fine dining restoran: čak tri pripadaju azijskom gastronomskom iskustvu, jedan se nalazi u Šangaju a vodi ga Francuz, a najskuplji restoran na svetu predstavlja mešavinu noćnog kluba i vrhunskog restorana i smešten je u evropsku prestonicu provoda, ostrvo Ibicu.
1. Sublimotion, Ibiza
Večera u najskupljem restoranu na svetu nije uobičajen fine dining događaj kakav bismo mogli očekivati u nekom pariskom restoranu sa tri Mišelinove zvezdice. Ovde je akcenat stavljen i na hranu i na prateće klupsko iskustvo uglavnom namenjeno mladoj i imućnoj klijenteli. Od di-džejeva, preko video umetnika, sofisticirane laserske opreme i drugih hi-tech dodataka, pa do armije osoblja koje se trudi da ispunjava svaku želju gostiju, sve u Sublimotionu potčinjeno je skupoj i ekscentričnoj zabavi. Vrhunac je, ipak, izvrsna hrana šefa Pauka Rančera.
Cena obroka: 1.650 evra2. Masa, Njujork
Masa Takajama je vlasnik najboljeg japanskog restorana van Japana - ovo je konsenzus koji godinama nije narušen. U magazinu Vino & Fino već smo pisali o naročitom "omakase" gastronomskom iskustvu, gde veliki suši majstor kuva pred vama i za vas, pokazujući vam sve finese najsofisticiranije kuhinje na planeti. Ovo, naravno, ima i svoju nemalu cenu, ali predstavlja iskustvo kakvo se više nikada ne zaboravlja.
Cena obroka: najmanje 530 evra3. Ultraviolet, ŠangajFrancuski šef Pol Pere stvorio je ultimativno snobovsko iskustvo i locirao ga u savremenoj trgovačkoj prestonici sveta, Šangaju. Ultraviolet (tri Mišelinove zvezdice) je restoran sa samo jednim stolom, za kojim se obrok pretvara u multimedijalno i multisenzorno iskustvo: svako jelo upareno je sa naročito odabranim svetlima, mirisima, zvucima, bojama i oblicima, kako bi se stvorila sinergija svih čula.
Cena obroka: 510 evra
4. Kitcho Arashiyama, Kjoto
Ambijent kao iz filmova Akire Kurosave, savršena hrana, usluga za koju kažu da je najbolja u Japanu...Ovaj restoran je na listi želja svakog ozbiljnog poznavaoca japanske gastronomije. Enterijer restorana napravljen je po uzoru na tradicionalne čajne paviljone, pa degustacija plavih rakovica, barakude u želeu od sirćeta i drugih neverovatnih jela iz mora podseća više na obred nego na običnu večeru.
Cena obroka: najmanje 500 evra
5. Aragawa, Tokio
Ulaz u restoran Aragawa nikako ne sugeriše da je u pitanju restoran sa najboljim odrescima u Japanu, a možda i na svetu. Restoran, zapravo, uopšte nema ulaz: ovo skromno mesto skriveno je na kraju hodnika velike poslovne zgrade u Tokiju. Ovo je dosta neobično za restoran koji je magazin Forbes pre 13 godina proglasio za najskuplji na svetu. Razlog za takve cene: restoran nudi isključivo Kobe govedinu najviše klase i spremljenu po najvišim standardima na planeti.
Cena obroka: oko 500 evra