U Antverpenu u Belgiji, nakon uzbudljivog finala u kome su učestvovali somelijeri iz Nemačke, Danske i Letonije, završeno je takmičenje za najboljeg somelijera na svetu (The Best Sommelier of the World). Novi nosilac ove prestižne titule je nemački somelijer
Mark Almert (28).
Vidno oduševljeni Almert rekao je nakon finala da mu je ovo najsrećniji trenutak somelijerske karijere:
- San je došao do savršenog kraja, i nisam se probudio iz njega! Bila je velika čast nadmetati se sa ovakvim takmičarima i još ne mogu da poverujem šta mi se dogodilo. Sledeće nedelje piću mnogo šampanjca, to je sigurno - rekao je Mark Almert uz ovacije iz publike.
Mark Almert rođen je u Kelnu 1991. godine. Prvi posao u struci dobio je u restoranu Ente u Vizbadenu, nosiocu Mišelinove zvezdice. Pre dve godine preselio se u Cirih, gde je trenutno šef vinskog programa u hotelu
Baur a Lac u sklopu koga se nalazi i restoran
Pavillon koji je ovenčan sa dve Mišelinove zvezdice. Iste godine je osvojio titulu najboljeg somelijera u Nemačkoj.
Vicešampion je
Nina Hejgard Jansen iz Danske, a treće mesto osvojio je
Raimonds Tomsons iz Letonije, već legendarni somelijer i osvajač titule za najboljeg somelijera Evrope 2016. godine. Opšta ocena je da je ovogodišnje takmičenje bilo veoma uzbudljivo i nepredvidljivo. Mnogi favoriti nisu uspeli da se probiju do završnog dela takmičenja, a osvajači zlatne i srebrne medalje po prvi put su se našli na ovom takmičenju i na njemu savladali asove kao što je Raimonds Tomsons.
