Punih četrdeset godina
Podrumi Vukoje 1982 bave se ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Proizvodnja je oslonjena na sinergiju modernih tehnologija, kontrolisanih procesa fermentacije i tradicionalnih metoda odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. Dobitnici su više od 500 nagrada koje se tiču kvaliteta vina i vinskog turizma u zemlji i inostranstvu. One su potvrda vrhunskog kvaliteta proizvoda, kao i veliki podsticaj da se radi na unapređenju starih i proizvodnji novih proizvoda.
Vina i destilati Vukoje su prisutni na evropskom tlu, na američkom i azijskom kontinentu, i najbolji su ambasadori Hercegovine.
VINOGRADIPodrumi Vukoje 1982 poseduju sopstvene vinograde na dva lokaliteta ukupne površine 30 hektara na kojima su zasađene autohtone i internacionalne sorte vinove loze.
Carski vinogradi nalaze se na lokalitetu Ušće, 10 kilometara od Trebinja prema Crnoj Gori, na ušću reka Trebišnjice i Sušice. Te vinograde je posadila Austrougarska monarhija krajem XIX veka i proglasila ih najpogodnijim za uzgoj žilavke i nazvala ih „Carskim“ jer je vino od grožđa sa ovog lokaliteta ekskluzivno otpremano na bečki dvor. U ovim vinogradima raste samo Vukoje žilavka!
Vinogradi u Zasad polju podignuti su uz samo korito reke Trebišnjice. Na ovom lokalitetu koji se nalazi na ulazu u Trebinje iz pravca zapada zasađene su sorte vranac, žilavka, kaberne sovinjon, šardone, pino noar, sira, muskat, merlo, malvazija dubrovačka i tamjanika.
DESTILERIJADestilerija Podrumi Vukoje 1982 izgrađena je 2018. godine u Trebinju, na lokalitetu Zasad polje, uz korito rijeke Trebišnjice u srcu vinograda u Zasad polju. U destileriji se proizvode nove monosortne rakije Grozda, kao i travarice i Gin Vukoje, a uskoro će početi i proizvodnja voćnih likera od voća uzgajanog u okolini Trebinja.
Uz pomoć tehnologije Adolf Adrian, koja je priznata kao najbolja za obradu destilata, a implementirana je u destileriju Podruma Vukoje 1982, radi se destilat tako da se od svake sorte grožđa pravi i posebna rakija Grozda. Destilat se dobija destilacijom kljuka grožđa u savremenim kazanima sa rektifikacionim kolonama.
Ovakav način obrade jedinstven je na ovom prostoru i garantuje vrhunski kvalitet proizvoda. Na ovaj način široku lepezu vina koja dolaze iz Podruma Vukoje 1982 upotpunjuju i aduti destilerije Podruma Vukoje: grozda vranac, grozda žilavka, grozda muškat, grozda merlo, grozda sira, travarica i džin.
Pored monosortnih rakija u ponudi destilata Vukoje pronaći ćete i travaricu koja je dobijena oplemenjivanjem prirodne voćne rakije začinskim i samoniklim lekovitim biljem sa hercegovačkih planina. Prvi hercegovački džin je takođe proizveden u ovoj destileriji. Prilikom njegove izrade se koriste vrhunski destilat i začinsko bilje i voće koje raste u Hercegovini.
MASLINEProleće 2013. godine za Podrumi Vukoje 1982 počelo je podizanjem novog maslinjaka na lokalitetu Zasad polje koji se, kao i vinograd, nalazi uz korito rijeke Trebišnjice. Odmah do Vukoje vinograda zasađeno je 1000 stabala poznatih sorti maslina Frantoio, Bianchera, Buga, Leccino i Pendolino.
Maslinjaci se ručno obrađuju, a ni u berbi se ne koriste mašine tako da se samo probrani plodovi koriste za dalju preradu. Ceo proces proizvodnje je organski pa je ulje iz ovih maslinjaka izuzetno visokog kvaliteta. Kroz vinograd i maslinjak slobodno hoda 160 grla ovaca koje čiste ove zasade, pa je i proces čišćenja zasada vinove loze i maslina prepušten majci prirodi. Ekstra devičansko maslinovo ulje iz Podruma Vukoje 1982 dobija se dobija hladnim ceđenjem plodova maslina na temperaturi do 27 ºC.
VINSKA GALERIJANote vinskog ditiramba, kojim porodica Vukoje već petu deceniju slavi vino, život i Hercegovinu, najjasnije možete čuti u Vinskoj galeriji koja se nalazi na vrhu – to jest na petom, šestom i sedmom spratu - jedne od najboljih vinarija u jugositočnoj Evropi. Tu vam se pruža mogućnost da u višenamenskom restoranu sa 300 mesta, vinotekom, tapas barom i dva lounge-a, birate između 20 različitih vina napravljenih od grožđa iz vlastitih vinograda.
Skladnost tonaliteta ditiramba „Vukoje“ daju i hercegovačke delicije napravljene od povrća iz vlastite proizvodnje i pažljivo biranih sirovina, a dobro obučeno osoblje će vam pomoći da sami sklopite svoju eno-gastronomsku kompoziciju.
Vinska galerija Vukoje posetiocima nudi jedinstven panoramski pogled na grad Trebinje i vinograde i maslinjak u Zasad polju i nezaboravan ambijent sa predivnim botaničkim vrtom gde u mirisu hercegovačkog bilja i mediteranskom povetarcu doživljavate nezaboravne trenutke.
VINOGRADAREVA KUĆAVinogradareva kuća je smeštena usred Carskih vinograda koje je Austrougarska monarhija podigla još davne 1894. godine i gde vas tokom vrelog hercegovačkog leta očekuje osveženje dveju reka, Trebišnjice i Sušice koje se ulivaju jedna u drugu upravo na tom mestu.