Početna»Novosti»Najbolja vina, autentična hrana, i gosti iz celog sveta
30.05.2023.

Najbolja vina, autentična hrana, i gosti iz celog sveta

U Palati Srbija, uz prisustvo brojnih vinara, visokih zvanica i predstavnika medija, predstavljeni su koncept i program drugog sajma Wine Vision by Open Balkan

novost najbolja vina autentična hrana i gosti iz celog sveta vinski magazin vino fino
Beograd se uveliko sprema da ugosti vinare na drugom po redu međunarodnom sajmu Wine Vision by Open Balkan koji će se ove godine održati od 16. do 19. novembra. U Palati Srbija, uz prisustvo brojnih vinara, visokih zvanica i predstavnika medija, organizatori su juče najavili da će sajam biti i veći i bogatiji nego prošle godine. Očekuje se veći broj izlagača iz celog sveta, kao i profesionalnih posetilaca iz vinske industrije. Biće organizovani brojni stručni paneli, degustacije, prezentacije i promotivni događaji. Sajam će, kako je najavljeno, biti podeljen u četiri tematske zone: Vina Zapadnog Balkana, Vina sveta, Proizvođači vinske opreme i Hrana i gastronomija.

Na događaju kome su prisustvovali predstavnici 62 vinarije, 13 destilerija i 7 distributera, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je Wine Vision by Open Balkan mnogo više od sajamske manifestacije i da predstavlja platformu za razvoj vinarstva u Srbiji i regionu. U Srbiji je, kako je rečeno, danas registrovano 475 vinarija, koje su u 2021/2022 godini prijavile proizvodnju od 29,5 miliona litara. Pod vinogradima se nalazi 7.000 hektara, a država je spremna da podsticajnim merama dalje pomogne ovu perspektivnu granu privrede.

Ove godine, pored takmičenja Open Balkan Wine Trophy, koji predstavlja najuzbudljiviji deo četvorodnevne manifestacije, još mnogo atraktivnih sadržaja očekuje posetioce. Kako je najavio Nikola Biševac, naš proslavljeni kuvar, gastronomska vizija Otvorenog Balkana održaće se ove godine u dve sajamske hale gde će biti predstavljena jela regiona, a biće organizovano i takmičenje na kome će se birati najbolji kuvari i timovi i to u šest kategorija.

Prošle godine sajam Wine Vision by Open Balkan posetilo je više od 30.000 posetilaca, učestvovalo je oko 350 izlagača iz više od 20 zemalja, a pored vinarija iz regiona, ovde su se predstavili vinari iz Slovenije, Argentine, Italije, Francuske, Čilea i Južne Afrike. Organizatori ove godine brojnim promotivnim aktivnostima na najvećim vinskim sajmovima u Italiji i Nemačkoj, kao i u Sloveniji, pozivaju sve vinare i ljubitelje vina da dođu u Beograd u novembru i budu deo ovog uzbudljivog i prestižnog vinskog događaja.

Povezani unosi