Početna»Novosti»Monte iz Rovinja okićen Mišelinovom zvezdicom!
02.02.2017.

Monte iz Rovinja okićen Mišelinovom zvezdicom!

Još 34 restorana iz Dubrovnika, Zagreba i Istre dobili su preporuke čuvenog bedekera, ali samo je Monte ispunio izuzetno stroge kriterijume Mišelinovog tima za prvu zvezdicu dodeljenu nekom hrvatskom restoranu

novost monte iz rovinja okićen mišelinovom zvezdicom vinski magazin vino fino
Posle dugo najava, nagađanja i dezinformacija, Mišelinov vodič stigao je u Hrvatsku. Prvu, i za sada jedinu, zvezdicu dobio je restoran Monte iz Rovinja, postavši tako prvi u Hrvatskoj, ali i u celoj bivšoj Jugoslaviji, koji se ovenčao ovom najprestižnijom evropskom restoranskom preporukom. Još 34 restorana iz Dubrovnika, Zagreba i Istre dobili su preporuke čuvenog bedekera, ali samo je Monte ispunio izuzetno stroge kriterijume Mišelinovog tima za zvezdicu.

- Kul, savremeni stil ovog meko osvetljenog romantičnog restorana kontrast je očaravajućim uličicama starog grada u kojima se skriva. Kreativno i povremeno teatralno kuvanje takođe je svojevrsno iznenađenje. Modernim tehnikama stvaraju divno prezentirana jela puna ukusa - naveli su Mišelinovi inspektori.

Tjitske i Danijel Đekić, koji već godinama vode ovaj rovinjski restoran, ne kriju radost zbog priznanja:

- Prijatno smo iznenađeni Michelinovom zvjezdicom, jer to zaista nismo očekivali - rekla je Tjitske Đekić, koja, nažalost, ne može da prima čestitke u svom restoranu: Monte je zatvoren zbog renoviranja sve do 14. aprila! Restoran Monte nije nikakva tajna za hrvatske gastro kritičare i već godinama važi za jedan od najboljih u Hrvatskoj. Od 2011. do danas Monte se nalazi u selekciji Jeunes Restauraters d’ Europe, koju kritičari smatraju “malim Michelinom”. I na sajtu Trip Advisor restoran je na prvom mestu top liste rovinjskih konoba.Preporučeni način za isprobavanje onog što je najbolje u ponudi restorana Monte je izbor jedan od dva degustaciona menija. Prvi, bazični, po imenu Essence, sačinjen je od pet jela koja maksimalno naglašavaju izvorni ukus vrhunskih lokalnih sastojaka i košta oko 90 evra. Tu su repovi škampa, vrhunska tunjevina, kao i emulzija morskog ježa poslužena na kamenim oblucima... Drugi meni, Tendence, po ceni od oko 100 evra nudi sedam jela kod kojih se teži korišćenju najsavremenijih kulinarskih tehnika.

U Hrvatskoj se, kako prenosi Jutarnji list, već godinu dana šire glasine o tome da Mišelinov tim krstari Hrvatskom i obilazi restorane i konobe. O ovim iznenadnim posetama niko nije zvanično govorio, na zahtev Mišelinovih ljudi za koje je rad "u potaji" i bez medijskog pritiska primarni uslov za objektivno ocenjivanje restorana.

Prvi Mišelinov vodič kroz Hrvatsku odmah je izazvao i brojne komentare, pa i kontroverze. Naime, svi se slažu da je zvezdica rovinjskom Monteu potpuno zaslužena, kao da je dolazak najprestižnijeg gastro vodiča na svetu izuzetno važan za hrvatsku restoransku scenu. Ipak, u juče objavljenom vodiču preporučena su čak tri restorana koja više uopšte ne rade, ali u obzir nisu uzeti ni neki od najboljih dalmatinskih restorana. Tako čuvenog šibenskog Pelegrinija, koji već par godina nosi titulu najboljeg u Hrvatskoj, nema čak ni među preporukama.

- Nema najboljeg hrvatskog restorana - Pellegrinija. Ono što je prepoznato među svima nama, čovjek se ubija da ima lokalne namirnice i prezentira ih na razini svjetske gastronomije. S druge strane postoje tri restorana koja su zatvorena – rekao je za portal Index.hr Andrej Barbieri, jedan od najboljih hrvatskih šefova, i dodao:

- Ako hoćemo govoriti o tom što je Michelin, izgubili su ovdje ono zbog čeg smo ih cijenili. Doduše, izblamirali su se i kad su prvi put NY ocijenjivali. Apsolutno je nevjerojatno da su uvrstili tri restorana koja ne postoje, to je sramota za Michelin!

Ipak, Rudi Štefan, šef u Pelegriniju, nije razočaran.

- Ta zvjezdica velika je stvar za hrvatsku gastronomiju i turizam općenito. Bio sam u Monteu i mogu samo reći da je zvjezdica i više nego zaslužena. Što se tiče Pellegrinija, ne bi komentirao Michelinove odluke. Riječ je o još uvijek najprestižnijem gastronomskom vodiču na svijetu, a na nama je da se i dalje trudimo i dobro radimo – rekao je Rudi Štefan za portal ŠibenikIN.