Početna»Novosti»Mišlenove zvezde potpuno zasluženo sijaju!
18.12.2024.

Mišlenove zvezde potpuno zasluženo sijaju!

Prve reakcije na veliku i dugo očekivanu počast za restorane u Srbiji

novost mišlenove zvezde potpuno zasluženo sijaju vinski magazin vino fino
Utorak, 17. decembra 2024, tačno u 14 sati, bio je istorijski trenutak za srpsku gastronomiju – dugoočekivana Mišlenova zvezda konačno je stigla u Srbiju, a njome su ovenčana dva restorana, Langouste u Beogradu i Fleur de Sel u Novom Slankamenu.

Vest koju su domaći restorateri čekali tri godine, koliko je već Mišlenov vodič prisutan na tržištu Srbije, oduševila je domaće ugostitelje. Oni se većinom slažu da su njome ovenčani pravi restorani, oni koji to zaista zaslužuju.

Zamolili smo domaće ugostitelje i šefove da prokomentarišu odluku Mišlenovih sudija koja je, kako smatraju, ogroman podsticaj za naše ugostiteljstvo.

Aleksandar Truhar, Suvenir

- Očekivano skroz! Zvezda je trebalo i ranije da stigne u Srbiju. U restoranu Langouste nisam bio od kada je Marko Đerić šef kuhinje, pa ne bi bilo fer da komentarišem, ali u Fleur de Sel-u jesam i ono što je Nikola Stojaković svojim povratkom iz Francuske doneo u kuhinju restorana je zaista ono što je nedostajalo domaćem restoraterstvu. Mislim da je Fleur mogao da bude i odmah ovenčan sa dve zvezde. Takođe, drago mi je što se GIG našao među preporučenim restoranima za 2025. iako mislim da i oni zaslužuju zvezdu.



Filip Ćirić, šef i vlasnik, Homa

- Veoma sam tužan i razočaran što Homa nije dobila zvezdu, gastronomski projekat na kome radim više od pola svoje karijere, ali mi je drago da je zasijala konačno u Srbiji. I svaka čast svim dobitnicima, verujem da se osećaju fenomenalno. Drago mi je i zbog GIG-a jer je ušao u vodič, totalno zasluženo jer je odličan restoran.



Vuk Vuletić, vlasnik, Pinot

- Srećan sam što je zvezda napokon stigla! Posebno mi je drago da je prva zvezda baš završila u Beogradu kao dokaz da je beogradsko restoraterstvo na pravom putu. Naravno, sjajno je i to što su dva restorana dobila po zvezdu jer će to biti motiv drugima da budu samo bolji i da idu ka vrhu. Želim im svu sreću i zaista nije mala stvar biti prvi u Mišlenovom sazvežđu jedne zemlje. Takođe, drago mi je zbog GIG-a koji je po mom mišljenju jedan od pretendenata na zvezdu.



David Šimunić, šef, The Square, Square Nine

- Dobrodošla najzad, zvezdo! Već sam bio deprimiran činjenicom da nekoliko godina zaredom nema nijedne zvezde, ali nada je vraćena. Naša gastronomija je najzad postala pravi član Mišlenovog vodiča. Neka nam kulinarsko nebo bude puno zvezdica!