Poznati italijanski šef
Eros Piko, u okviru projekta
Kontrola i podrška, pomaže restoraterima da uštede novac, kao i da povećaju kvalitet usluge i proizvoda. U okviru ovog projekta Eros Piko savetuje i ugostitelje u Srbiji kako da unaprede modele poslovanja svojih lokala.
Eros Piko je tipičan Italijan, zaljubljen u svoju zemlju, u gastronomiju i suncem okupane vinograde. On je i priznati italijanski šef sa višedecenijskim iskustvom u ugostiteljstvu, a njegovo prepoznatljivo jelo, terin od guščije paštete, (f
oie gras terrine) ostavio je bez daha mnoge svetske gastronome. Dok nije otvorio svoj restoran,
Innocenti Evasioni u Milanu, Piko je radio u mnogim Mišlenovim restoranima širom planete, od Francuske do Japana. Za svoj restoran, zvezdu je zaslužio davne 2008. godine i uspeo da je zadrži skoro deceniju, sve do 2017. kada je i odlučio da se u potpunosti posveti konsaltingu u ugostiteljskom sektoru.
Eros Piko tvrdi da svojim savetima može da pomogne restoraterima da uštede i smanje količinu otpada od hrane, ali i da im poveća zaradu u restoranu. Njegova misija je da pomogne ugostiteljima da poboljšaju kvalitet usluge i proizvoda koje nude svojim gostima. Projekat je nazvao
Kontrola i podrška i odskora je počeo da ga plasira i ugostiteljima sa Balkana. Piko je kao šef, već nekoliko puta gostovao u odabranim beogradskim restoranima, i dosta je dobro upoznat sa problemima u domaćem ugostiteljstvu. Princip njegovog rada sastoji se od niza intervencija, koje se biraju i kreiraju prema potrebama svakog ugostiteljskog objekta pojedinačno, nakon čega Piko detaljno obilazi restoran i analizira sve aspekte poslovanja.
Cilj je kreiranje što boljeg i preciznijeg plana pobošljanja koji će se u periodu od godinu dana sprovesti u delo, a da li će Piko u ovoj misiji biti podjednako dobar kao što je u kulinarstvu, videćemo u narednom periodu. I možda je ovaj projekat baš ono što je potrebno domaćim ugostiteljima da prevaziđu aktuelnu krizu.