Vinarija
Matalj predstavila je sredinom prošle nedelje svoja vina na zatvorenoj degustaciji u čuvenom zagrebačkom restoranu
Noel, ovenčanom jednom Mišelinovom zvezdicom. Iako se vina najpoznatije negotinske vinarije do sada nisu izvozila u Hrvatsku, tamošnjoj stručnoj publici su dobro poznata, zahvaljujući izlaganju na vinskim manifestacijama. Degustaciju u Noelu organizovala je kompanija
Olfaktivni dizajn, odnosno njen vlasnik, svestrani
Juraj Sotošek Rihtarec, koji sa poznatim restoranom dugo sarađuje.
Pred odabranim društvom u kom su bili
Ivan Jug, jedan od najboljih hrvatskih somelijera i suvlasnik Noela, kao i ekipa iz izuzetno uticajnog gastro portala
Kult plave kamenice, našla su se dva šardonea
Terasa iz 2018. i 2016, aktuelna
Bagrina iz 2018, kao i
Kremen Kamen iz 2016. i onaj iz čuvene berbe 2012.
- Celo to veče bilo je izvanredno. Prvo, hrana je bila nebeski dobra, kao i servis, ti momci zaista znaju šta rade, ali to sam i očekivao, ipak je to jedan od najboljih restorana na ovim prostorima - kaže Matalj, dodajući:
- Čast mi je što smo pozvani, a još više mi znači da su tamo sedeli zaista relevantni ljudi i da su reakcije na vina bile jako dobre. Nadam se i da ćemo ostvariti saradnju.
Ivan Jug bio je prijatno iznenađen vinima, a poseban utisak na njega ostavila su crvena.
- Kremen Kamen je nešto čime svako može da se ponosi. Govorimo o velikom vinu u kom se vidi da je teroar sa kog dolazi zaista idealan za kaberne sovinjon. Moćno je, kompleksno, sa puno ekstrakta i sa sjajnim taninima, a ima tu i mineralnosti...Definitivno vino koje može dugo da odležava. Ostala vina takođe su dobra, ali treba im još odležavanja, posebno belima iz 2018 - rekao je Jug, dodavši da je izvesno da će se Kremen Kamen uskoro naći na Noelovoj vinskoj karti.
IIvan Jug i Juraj Sotošek Rihtarec otvaraju Kremen Kamen