09.06.2019.
Masimo Botura: Prezirem kuvanje na televiziji!
Najbolji šef na svetu u izboru 50 World's Best Restaurants kaže da na malim ekranima ne bi gostovao ni da ga plate suvim zlatom
Šef Masimo Botura, čiji je restoran Osteria Francescana prošle godine ponovo poneo titulu najboljeg restorana na svetu u izboru 50 World's Best Restaurants, nedavno je osvanuo na čuvenoj listi sto najuticajnijih ljudi na svetu koju tradicionalno sastavlja magazin Time. Ova činjenica daje dodatnu težinu svemu što kaže verovatno najuticajniji čovek u svetu savremene gastronomije, pa i njegovoj izjavi, datoj u intervjuu italijanskoj televiziji Rai Due 1, da mu više nikada u životu ne pada na pamet da gostuje u kulinarskim emisijama i da duboko prezire, po njemu, neprirodan brak vrhunskog kuvanja i televizije.
- Više puta sam rekao da neću više nikada gostovati na televiziji. Nameravam da ostanem u svojoj Modeni gde mi je dobro i gde sam među svojima. Na televiziji te snime, iseku, stave ti u usta i ono što nisi rekao. Tamo šalju loše poruke, ismevaju ljude i kokodaču. U našoj kuhinji kuva se iz ljubavi a ne da bi se ljudi izlagali takvim stvarima - rekao je temperamentni šef, dodavši da ne bi gostovao na televiziji ni da ga plate suvim zlatom.
Legendarni šef iz Modene rekao je i da mu je od bilo kakvog statusa "selebriti šefa" mnogo draga uloga učitelja mladih naraštaja.
- Mladi su veoma sposobni! Okružen sam mladim ljudima i uvek oko sebe imam bar njih petnaest koji žive za našu kulinarsku misiju. i nismo bili takvi. Gledam ih i divim im se. Svi koji prođu kroz našu kuhinju odmah nalaze posao. A kod nas oni dođu da nauče da misle i da se izraze. Već je nekoliko njih dobilo svoje prve Mišelinove zvezdice - rekao je Botura.