Na internetu je osvanuo novi, fenomenalni izvor zabave i učenja za sve one koji dane izolacije prekraćuju kuvanjem. Za ovo je odgovoran hrvatsko-francuski šef
Michael Alix, u čijem se rezimeu nalazi i rad u Jelisejskoj palati, a do početka epidemije i zatvaranja restorana širom Evrope radio je u hotelu Ritz u Parizu.
Šef besprekornog pedigrea za samo dva dana, kako
prenosi Plava kamenica, objavio je dvadesetak izvrsnih recepata za jela francuske kuhinje, od jednostavnih do onih malo složenijih: tu su uputstva za pravljenje domaćih palačinki, ultimativne hrane za utehu, ali i za supu od luka, bef burginjon, pire krompir po tehnici Žoela Robušona...Svi recepti prilagođeni su nivou znanja običnih ljudi i u svakom se vidi nesebičan trud šefa da svoje znanje iz vrhunskih restorana podeli tako da i laici mogu da ih sa uživanjem pripreme u kućnoj kuhinji.
Šef Mika Alix u Hrvatskoj je poznat po izuzetnoj verziji bef burginjona koji je spremao u svom zagrebačkom bistrou Le Mika, pre samo tri meseca dobio je poziv da radi u Jelisejskoj palati, u timu šefova koji spremaju hranu za francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nakon dva meseca rada na najpoznatijoj adresi u Parizu, Mika Alix pridružio se kuhinjskom timu restorana
L'Espadon u hotelu
Ritz, inače ovenčanom sa dve Mišelinove zvezdice.
Kao i većina vrhunskih šefova, i Alix je danas na privremenom odsustvu, koje koristi za prenošenje svojih znanja kolegama i kućnim kuvarima širom planete.
Recepti Mike Alixa mogu se pogledati na
ovoj adresi, a iz dana u dan ova dragocena riznica će se povećavati.