Upravo je, pre samo nekoliko minuta, lansiran Mišlenov vodič za Beograd! Početna selekcija restorana u Beogradu obuhvata 14 lokala, smeštenih u raznovrsne prostore, od tržnog centra do bivše carinarnice. Nažalost, nijedan restoran nije dobio Mišlenovu zvezdicu, a sledeći restorani zavredili su preporuke strogih Mišlenovih inspektora:
Restoran Iva New Balkan Cuisine dobio priznanje Bib Gourmand, za restorane sa odličnim odnosom cene i kvaliteta. Posebno je istaknut i restoran Bela Reka, za, kako se navodi, posvećenost održivom kulinarstvu.
Za Iva New Balkan Cuisine rečeno je da je posredi, kako piše na sajtu Mišlena, "prijateljski restoran i kafe u komšiluku, kome je nagrada Bib Gourmand dodeljena za odličan kvalitet po umerenoj ceni". "U ovom restoranu modernog dizajna gurmani mogu da uživaju u kvalitetnim i zasitnim balkanskim receptima koji su suptilno unapređeni". Beloj Reci odato je priznanje za, navodi se, "promovisanje lokalnih farmera i proizvođača i za očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje".
Kako se navodi na sajtu Mišlena, selekcija sadrži širok spektar kuhinja, od klasične i autentično naše, do savremene i kreativne, od srpske i mediteranske do japanske.
- Raznovrsna kuhinja Srbije, koja je nastala zahvaljujući geografskoj lokaciji između Istoka i Zapada i bogatstvu kulturne razmene tokom istorije, stvorila je jaku i šaroliku kulinarsku kulturu koja obiluje turskim, mađarskim i balkanskim uticajima - navode u Mišlenu i dodaju:
- Srpska bogata i plodna zemlja obezbeđuje predivan raspon kvalitetnih namirnica tokom čitave godine, a Srbija je kroz istoriju poznata i po svom vinogradarsrvu. Rezultat je kulinarska scena koja je vibrantna, popularna i pristupačna za sve.
Mišlenovi kritičari su u pohod na beogradske restorane krenuli još 2020, kada su i objavili da će do kraja godine u Srbiji biti dodeljene prve zvezde. Zatim su zbog loše epidemiološke situacije, dolazak odložili za proleće 2021. godine. Pre Srbije, u Mišlenovom "sazvežđu" već su se našle Hrvatska i Slovenija, dok je u njujorškom izdanju vodiča pre nekoliko meseci preporuku dobila srpska kafana koja se baš tako zove, Kafana, i u kojoj se služe srpska jela i čiji su vlasnici Srbi.
Mišlenovi kritičari ne obilaze restorane uvek i samo radi ocene da li zaslužuju zvezdicu ili ne, oni su tu i da rangiraju restorane u kojima je atmosfera prijatna, hrana dobra, a cene umerene. Upravo za takva mesta se dodeljuje Bib Gourmand.
Inspektori Mišlena potpuno su anonimni i ne smeju da prihvataju besplatne obroke niti bilo koje druge poklone restorana. Nakon ocenjivanja restorana po nekoliko kriterijuma: kvalitet hrane koji ne sme da oscilira, ličnost glavnog kuvara i njegovo majstorstvo u kuhinji, kvalitet namirnica, kao i odnos cene i ponude, inspektori pišu izveštaje na osnovu kojih se dodeljuju i oduzimaju zvezdice.
Zanimljivo je da čak ni neki od direktora Mišlena ne znaju imena inspektora, kojima se savetuje potpuna diskrecija u obavljanju ovog posla, čak i u svom privatnom okruženju.
Jedna zvezdica označava prvoklasnu hranu, vrednu zaustavljanja tokom putovanja. Dve zvezdice - izvanrednu hranu zbog koje se skreće sa puta. Legendarne tri zvezdice rezervisane su za restorane zbog kojih se planira zasebno putovanje.
Prvi Mišlenov vodič objavljen je 1900. godine - firma za proizvodnju automobilskih guma je, u vreme kada je u Francuskoj bilo samo 300 automobila, želela da podstakne novi vid drumskog putovanja, a Francuzima je i tada, kao i sada, najlakše bilo prići preko gastronomije. Prvi vodič sadržavao je i uputstvo za zamenu guma na automobilu. Dvadeset i šest godina kasnije, dodeljene su i prve Mišlenove zvezdice koje su u međuvremenu postale standard u ugostiteljskom biznisu i koje odolevaju svim krizama, pa i ovoj aktuelnoj.
.