Karakterna, ali elegantna vina koja ćete dugo pamtiti - u najkraćem, to je opis ponude vinarije
Lajver, koja je manji deo svog portfolija predstavila beogradskoj stručnoj publici protekle sedmice. U tri vođene degustacije u hotelu
Kristal, ugostitelji, somelijeri, trgovci vinima i novinari imali su priliku da se upoznaju sa teroarom Seksarda, mađarske vinske regije naročito poznate po vibrantnim belim vinima, začinskoj frankovki, kaberne franu i raskošnim kupažama.
Vinarija Lajver ima 26 hektara vinograda i prostire se na trideset terasa koje se savršeno uklapaju u prirodnu konfiguraciju terena na obali reke Lajver. U ovim veoma fotogeničnim vinogradima gaje se lokalne, regionalne i internacionalne sorte: frankovka, čersegi fusereš, kaberne sovinjon, kadarka, merlo, šarone, sira...Godišnje se u ovoj vinskoj kući proizvede 250.000 do 300.000 boca vina.
Degustacija je počela belim
Sound kuveom, mladim vinom iz 2020. Blend šardonea, belog sovinjona i lokalne sorte čersegi fusereš, veoma je karakteran i bogat mirisima zrelog voća i sitnog cveća, sočan, svež i postojan. Nepretenciozno, a upečatljivo i dopadljivo vino, izuzetno se dopalo publici. Usledila je degustacija vibrantne, začinske i biberaste frankovke, a za njom i kaberne sovinjona iz
Classic linije. Zrela i sortna, a izuzetno sveža vina odlično su se složila sa pačijim grudima na tanjiru. Međutim, kaberne fran iz 2017, pod etiketom
Lajver Frank, obeležio je ovaj deo degustacije kompleksnim karakterom zrelog crnog i crvenog voća, strukturom i punoćom, i oplemenjem nežnim uticajem drveta i sa malo tonova kože, začina i čokolade.
Signum iz 2019, vino sa oznakom
Szeksardi Bikaver, lokalna je kupaža tipična za regiju, sastavljena od frankovke, kadarke i malo merloa i kabernea. Iako mlada, pokazala je sav potencijal Seksarda kao regiona za autentična, velika vina sa čvrstim lokalnim karakterom. Zato je Bikaver i bio uparen sa sočnim komadom bifteka. Zvanični deo programa završen je predstavljanjem crvenog vina
Infinity iz 2015, masivnog i bogatog bordovskog blenda, savršeno sazrelog, punog i slojevitog. Čak i to vino, tako pretenciozno i puno, odlikuje gipka svežina kao nezaobilazna crta seksardskog teroara.
Na samom kraju, mimo oficijelnog programa, beogradski gosti imali su priliku da probaju izuzetni
Lajver premijum roze iz 2020, kupažu sorti sira i frankovka, proizvedenog u svega 800 boca. Vino plemenitih aroma maline, ribizle, mandarine i breskve, sa svežom i dugom začinskom završnicom, predstavljalo je osvežavajući i ugodan kraj vešto pripremljene degustacije.
Vina iz Seksarda malo su poznata potrošačima u Srbiji. Vinogradi u toj brdovitoj regiji, smeštenoj na obodu Panonske ravnice, prostiru se na oko 2.000 hekatara, uglavnom na tlu sastavljenom od od lesa, peska i krečnjaka, i daju vina visokog kvaliteta izrazitog karaktera, koja su na dobrom putu da i u našoj zemlji pronađu verne poklonike.