Na konferenciji IWCA (International Wineries Climate Action) održanoj prošle nedelje izneta su vrlo ozbiljna upozorenja u vezi sa budućnošću vinogradarstva, a u svetlu sve bržih klimatskih promena. Domaćin konferencije, Migel Tores, vlasnik izuzetno uticajne vinarije Familia Torres koja deluje u Španiji, Čileu i Kaliforniji, otpočeo je konferenciju dramatičnom tvrdnjom da su klimatske promene opasnije po vinogradarstvo nego filoksera.
- Mi više ne govorimo o klimatskim promenama, već o klimatskoj krizi. Imamo samo nekoliko godina da promenimo stvari. Pandemija kovida će verovatno proći, ali klimatske promene neće, one će ostati sa nama i biće sve gore i gore - upozorio je Tores, a preneo Dekanter.
- Ne smemo sebi da dozvolimo stav pasivnog čekanja kada su u pitanju klimatske promene. Potrebna je trenutna akcija, svuda i od strane svih - rekao je čuveni vinar.
Koorganizator događaja, Rob Simington iz portugalske vinarije Symington Family Estates, rekao je da klimatske promene stavljaju vinare na sve teža iskušenja. On je istakao da su leta u dolini Duro sve toplija, i da se iz godine u godinu nižu rekordi u prosečnoj temperaturi tokom leta.
- To se dešava svake godine i to je za mene zastrašujuće. Promene su stvarne i nemamo mnogo vremena za rešavanje ovog problema - rekao je Simington.
Simington je dodao i da je ključna poruka sa ovog skupa "ugljenična pismenost", to jest sposobnost da se planira i sprovodi ekološki ispravno poslovanje.
- Mi smo navikli da govorimo o profitu i gubitku, o marketingu, prodajnim strategijama....Klimatske promene odvode nas izvan naše zone konfora - rekao je Simington i naveo koje su ključne reči koje biznisi moraju da usvoje ako žele da posluju u okviru ekološki prihvatljivih parametara: "strogost, merenje, ciljana redukcija emisije štetnih gasova, dela a ne reči".
Inicijativa IWCA osnovana je 2019. godine i u ovom trenutku broji 24 velike vinarije širom sveta. Sve ove vinarije obavezale su se da svake godine imaju sve manje emisije ugljendioksida, sa ciljem da do 2050. godine svedu višak emitovanja ugljendioksida na nulu.