Početna»Novosti»JUNEĆI REP NA IVANIN NAČIN
07.04.2020.

JUNEĆI REP NA IVANIN NAČIN

Kuvajte sa srpskim vinarima! Svoj recept danas predstavlja Ivana Šijački-Majoroši iz čuvene vinarije iz Banoštora

novost juneĆi rep na ivanin naČin vinski magazin vino fino
Tokom vanrednog stanja i vinari provode vreme kod kuće, pa smo pitali one osvedočene gurmane i dobre kuvare među njima da podele neke od svojih recepata i preporuče vina uz njih. Današnji recept stiže od Ivane Šijački-Majoroši, najpoznatijeg lica čuvene vinarije iz Banoštora.

Od fotografija koje Ivana postavlja na društvenim mrežama mora da vam pođe voda na usta! Sigurno ćete se i dobro nasmejati verbalnim vratolomijama njenih klinaca, a zatim poželeti čašu vina! Ivana Šijački-Majoroši je vrstan enolog i menadžer porodične vinarije, mama divnoj deci i odličan kuvar. Vinarija Šijački smeštena je tik uz Dunav, a tamo, na velikoj terasi ispred vinskog podruma, Šijački goste dočekuju širokim sremačkim osmehom, svojim autentičnim vinima i domaćim zalogajima.

JUNEĆI REP U SAFTU

"Pod punom ratnom opremom uputila sam se u nabavku hrane. I kunem se da sam imala utisak da me neko iza leđa gleda. U vitrini za meso stajao je paket isečenog junećeg repa, lepo spakovan na tacni, kao da samo mene čeka i poziva. Pomislih: sad imam dovoljno vremena da se upustim u kuvanje ovako nečega. U normalnim situacijama samo bih prošla pored paketa i izabrala nešto što se brže sprema. Za svaki slučaj dodah na brzaka i paketić junećeg ribića, ako nešto pođe po zlu, da muž i deca ne ostanu gladni. Prvi deo pripreme prošao je lako, pa malo i odahnuh, da ne kažem odremah uz male, dok me najstariji nije trgao - 'mama, zar si ti zaboravila da se ručak kuva?!' Taman na vreme… Sve se namestilo - sunčan dan, raspoloženje za kuvanje i gladna četa omamljena mirisom koji se, uprkos velikim naporima izolacije u kuhinji, proširio na celu kuću. Korona style!"

Sastojci:

1 goveđi rep (ovaj je bio oko 1,5 kg) uz dodatak 300g ribića isečenog na kocke
2 šargarepe,
1 manji celer,
2 dl crvenog vina,
2 dl soka od paradajza,
2 dl goveđeg bujona,
2 manje glavice crvenog luka,
1 čen belog luka,
svežiperšunov list,
malo ulja ili kašika svinjske masti,
šareni biber i so po ukusu.

Priprema:

U većoj šerpi, tačnije dovoljno velikoj da mogu da se poređaju svi komadi repa i mesa u jednom redu, otopiti kašiku masti ili dodati malo ulja, tek toliko da se meso ne zalepi previše pre nego što pusti svoju masnoću. Na zagrejanoj masnoći, na srednjoj jačini, propržiti isečeni rep, da meso porumeni sa svih strana. Dodati zatim svo povrće isečeno na komade, naliti vinom, bujonom i sokom od paradajza, po potrebi i malo vode da bude toliko da tečnost prekrije meso. Dodati seckani peršun i so i mleveni šareni biber po ukusu. Šerpu poklopiti, ostaviti na jačoj vatri dok tečnost ne provri, zatim smanjiti temperaturu ringle na slabije i tako krčkati sledećih 3-3,5 sata. Jelo je gotovo ako meso otpada sa kosti, a konzistencija cele mase već postane gušća, lepljiva.

Poslužiti uz taljatele ili još bolje Pastai testeninu sa peršunom i bosiljkom i zelenu salatu. Ako ste iz Srema, dovoljna salata je meso.

Uz ovo slasno i masno jelo skliznuo je odlično Merlot Šijački iz berbe 2018, ali mislim da bi i uz Merlot Izba Jovanović pevalo na nekoliko jezika.

Povezani unosi