Početna»Novosti»Jednostavni recepti u izvedbi poznatih šefova
24.03.2020.Piše: Jelena Stojčić

Jednostavni recepti u izvedbi poznatih šefova

Predstavljamo vam tri jednostavna recepta za obroke od lako dostupnih namirnica, u izvedbi naših majstora kuhinje

novost jednostavni recepti u izvedbi poznatih šefova vinski magazin vino fino
Da vam kućna hrana ne bi brzo dosadila tokom izolacije i vanrednog stanja, tri poznata srpska šefa dala su nam svoje recepte za domaća i jednostavna restoranska jela koja svako može da pripremi kod kuće. Prava hrana za dušu, koji miriše na dom i detinjstvo, od lako dostupnih namirnica, jednostavna u izvedbi a tehnički savršena, u skladu sa najvišim restoranskim normama.

Filip Ćirić daje svoj recept za pilav, dok Ljubiša Pljevaljčić iz Osla otkriva svoj recept za paprikaš u vreme krize. Kuvar Marko Bogosavljević objašnjava kako se priprema kapreze piletina.

Fićin pilav

Filip Ćirić, šef i vlasnik restorana Homa, Beograd



Sastojci:

Šolja od 2,5dl kočanskog pirinča,
2 pileća bataka i karabataka,
Beli deo jednog praziluka,
dve šargarepe,
100 gr šampinjona,
Jedan komadić karfiola,
šoljica graška,
šoljica kukuruza,
So, biber, ulje
7dl domaće bistre supe (ako nema, može i kocka)

U tiganju na ulju malo propržiti praziluk,seckane šampinjone, šargarepu isečenu na kockice i karfiol, zatim dodati iseckano meso bez kostiju i kožice, podliti vodom i dinstati dok ne omekša.

Pirinač skuvati u supi pa pomešati sa povrećem i mesom. Dodati grašak i kukuruz, doterati začine, staviti u rernu i zapeći na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu koricu.

Ljubišin paprikaš

Ljubiša Pljevaljčić, šef restorana Genki, Oslo



Sastojci:

2 glavice crnog luka,
Dva struka celera,
Dve šargarepe,
1 vezica peršuna,
2 kg junećeg mesa,
1 kg krompira,
So,
Biber,
Aleva paprika.

Priprema:

Izdinstati na ulju sitno seckan luk, šargarepu i celer. Dodati juneće meso i naliti vodom, pa kuvati dok meso ne omekša. Ako je potrebno, dolivajte vodu.

Kad je meso gotovo, ubaciti krompir isečen na kockice. Kada je i krompir omekšao, začiniti paprikaš solju, biberom i alevom paprikom. Na kraju, dodati sitno seckan peršun i kuvati još 5 minuta.

Markova kapreze piletina

Marko Bogosavljević, kuvar, Zdraviša



Sastojci:

Dva pileća filea u komadu
300 gr mocarele,
Dva zrela paradajza,
Pesto sos,
So i biber

Priprema:

Belo meso uzduž raseći na dva mesta, tako da se naprave paralelni "džepovi“. Posoliti i pobiberiti. Jednu šupljinu napuniti mocarelom, a drugu paradajzom. Punjeno meso zapeći u tiganju sa obe strane, da porumeni, pa ga prebaciti u rernu na 180 stepeni, oko 20 minuta.

Pred kraj, dodati malo mocarele po vrhu, a neposredno pre serviranja malo pesto sosa.