Prostor oko napuštenih silosa Žitomlina, među kranovima, betonom i starim šlepovima na Dunavu, urbana je celina koja danas pulsira poptuno novom energijom. Tu su danas klub, kafić, izložbeni prostor, poligon za performanse, koncerte i žurke, uzgajalište organskog povrća, urbani pčelinjak, okupljalište kreativaca, udobna terasa u hladu za popodnevni
chill out uz reku u dubokim ležaljkama i uz savršenu kafu ili čašu vina… Sve to sublimira
Ponta 011, kako se danas zove to mesto, smešteno uz Luku Beograd.
Na samom kraju juna, Ponta 011 postala je pozornica za predstavljanje jedinstvene istarske malvazije sa Fruške gore. Sestre
Vrkatić, Sonja i Nataša, stupile su na domaću vinarsku scenu pravo iz jednog sasvim netradicionalnog miljea, ali ipak iz porodice duboko ukorenjene u tradiciju Fruške gore. Jedine su koje imaju istarsku malvaziju u Sremu, pa i u Srbiji. Iako je taj vinograd davno zasađen, pre više od pola veka, kao posledica romantične – ali istinite - priče o dovitljivosti jednog Banoštorca koji je našao način da o zadružnom trošku poseti sina vojnika u Puli, tek su Vrkatićke u svojoj vinariji Verkat pristupile temeljnom istraživanju potencijala i
mogućnosti istarske malvazije na Fruškoj gori. Tako su, posle svežeg vina koje je steklo instantnu popularnost među publikom, stigle i do svoje prve barikirane malvazije.
Malvazija barrique 2019, pravi "jednorog" na našoj vinskoj sceni koji nema pandana ni u jednom drugom podrumu u Srbiji, puno je, sočno i bogato vino, dominantnog mirisa zrele nektarine, pirea od kruške i zrelog tropskog voća. Tu su i sočni citrusi poput mejer limuna, sirov badem, kao i slatki vanilinski tonovi. Iako punog i moćnog tela, ima sjajne kiseline, sa završnicom koja priziva svežinu zrelog limuna, uz intrigantnu, plemenitu i finu gorčinu kore pomorandže.
Uz ovakvo vino mogućnosti uparivanja su praktično nebrojene, ali jedinstvena degustacija ovako posebnog vina zaslužila je i sasvim neočekivane zalogaje. Tako su čamcem sa druge, banatske strane Dunava, iz restorana
Ribnjak koji je već dugo poznat kao zanimljiva gastronomska tačka beogradskog akvatorija, stigli tanjiri sa sveže spremljenim žabljim batacima i tankim slajsovima pečurke vrbovače sa roštilja. Posle toga, probrana publika uverila se da ova malvazija funkcioniše i kao pratnja slatkišima, uparena uz originalni japanski moći sa punjenjem od limuna, iz dorćolske radionice
Wagakoro.
Iako ovog puta nije bio u fokusu i serviran je tek da osveži i razgali goste pre početka zvanične degustacije, greh bi bio ne pomenuti i
Verkat grašac iz 2019. Izvanredno hrskav, razigran, pun finih tonova limete, ananas dinje, breskve i sitnog sveća, sa postojanim ukusom i očaravajućom slankastom završnicom, pokazao se kao sasvim karakterno vino o kome će se tek pričati, na nekoj sledećoj Verkat degustaciji…
Delić atmosfere sa ovog zanimljivog događaja možete pogledati u galeriji fotografija u nastavku teksta.