Početna»Novosti»Japanski šef opčinio je žiri Mišelinovih nagrada!
28.01.2020.

Japanski šef opčinio je žiri Mišelinovih nagrada!

Kei Kobajaši, glavni kuvar i vlasnik restorana Kei, postao je prvi "došljak" iz Japana čiji je restoran u Francuskoj osvojio tri Mišelinove zvezdice

novost japanski šef opčinio je žiri mišelinovih nagrada vinski magazin vino fino
Sinoć u Parizu održana je tradicionalna ceremonija proglašavanja francuskih dobitnika Mišelinovih zvezdica, na kojoj su nagrađeni šefovi koji francusku gastronomiju održavaju u samom svetskom vrhu.

U izdanju Mišelinovog vodiča za 2020. godinu nalazi se 628 restorana, četiri manje nego prošle godine, a osamnaest pariskih restorana prvi put su ovenčani najprestižnijim gastronomskim priznanjem na svetu.

Tri šefa koji rade u Francuskoj prvi put su dobili najveću počast, tri zvezdice, a među njima najviše pažnje je izazvao Kei Kobajaši iz restorana Kei u Parizu, prvi japanski šef sa sedištem u Francuskoj koji je ikada dobio tri zvezdice u legendarnom vodiču. Pored njega, tri zvezdice premijerno su dobili i restoran L'Oustau de Baumaniere i šef Glen Vej, kao i restoran Christopher Coutanceu, koji nosi ime šefa Kristofera Kutansoa.

Kei Kobajaši, učenik francuskih velikana Žila Gijona i Alena Dikasa, izazvao je ubedljivo najviše medijske pažnje na ceremoniji. Na pitanje koja je tajna njegovog uspeha, Kobajaši je jednostavno rekao:

- Morate stalno napredovati, to je sve. Morate tražiti najbolje namirnice. Morate da radu pristupate sa emocijama i da delite radost rada sa svojim timom - rekao je Kobajaši, koji je, kako stoji u vodiču. naročito impresionirao sudije svojim jelom napravljenim od hrskavog povrća, dimljenog lososa iz Škotske i emulzije limuna. Kobajašijev trijumf još je veći kada se ima u vidu da je do njega došao nakon ne tako dugih devet godina rada restorana Kei.

Ovogodišnju dodelu zvezdica nedeljama pre same ceremonije pratile su kontroverze: francuski gastronomski svet nedavno je sa nevericom primio vest da je, tačno dve godine posle smrti šefa Pola Bokuza, njegov legendarni lionski restoran Auberge du Pont de Colognes, izgubio jednu od tri zvezdice.

Povezani unosi