Početna»Novosti»HOTEL SA ŠEST ZVEZDICA
21.02.2022.Piše: Jelena Stojčić

HOTEL SA ŠEST ZVEZDICA

Intervju: Dina Vukićević, direktorka prodaje i marketinga hotela Square Nine

novost hotel sa Šest zvezdica vinski magazin vino fino
Za Square Nine Hotel Belgrade prošla godina bila je zaista posebna. U oktobru je hotel dobio više od 90 poena za kvalitet usluge od misterioznog gosta kojeg šalje asocijacija The Leading Hotels of the World, čiji je Square Nine član. Taj rezultat bio je jedan od najboljih rezultata na svetskom nivou u 2021. godini. Negde u isto vreme, na mesto glavnog šefa kuhinje vratio se i Dušan Todić, talentovani šef koji je i ponikao na ovom mestu. Istovremeno, na poziciju novog generalnog direktora Square Nine hotela došao je Milan Sudar. Konačno, na samom kraju prošle godine, stigla je i preporuka od Mišlenovog vodiča, i to za oba hotelska restorana The Square i Ebisu, a Dina Vukićević, direktorka prodaje i marketinga osvojila je prestižno priznanje Oskar hotelijerstva na dodeli nagrada Ambasadori dobre usluge. Dina je Oskar osvojila u kategoriji Menadžer najuspešnijeg sektora prodaje i marketinga u Srbiji za 2020 i 2021 godinu, a ta nagrada, kao i najbolji rezultati na svetskom nivou definitivno su došli u pravom trenutku, u jubilarnoj desetoj godini poslovanja Square Nine.

Sa Dinom Vukićević, šarmantnom, talentovanom i nadasve skromnom direktorkom prodaje hotela Square Nine, razgovarali smo o hotelijerstvu, luksuzu, dobroj hrani i Mišlenovim zvezdicama.

- Square Nine je najbolji hotel u kome sam ikad bila! Okej, možda sam i malo subjektivna, ali definitivno je jedan od najboljih i najlepših hotela koje sam posetila, a zbog posla sam zaista bila u prilici da boravim u veoma luksuznim hotelima. Ali, kada sam došla ovde da radim shvatila sam da zapravo imam puno toga da naučim o luksuznom hotelijerstvu - počinje Dina Vukićević, i nastavlja:

- Ovo je prvi hotel u kome radim, a da je u njemu sve ultimativni luksuz, mesto u kome sve za šta se uhvatite ima svoju priču. Set posteljina u sobama je od polarne guske, tu je i kašmirsko ćebe, pod je od ružinog drveta, centralni sto u jednom od naših restorana datira iz 18. veka i potiče iz španskog manastira, jedan je od najautentičnijih komada nameštaja koji imamo. Jednostavno, svaki detalj je antikvitet, i nosi neku priču. Totalno sam zaljubljena u ovaj hotel! Istakla bih i to da je velika motivacija koju imam prema ovom poslu, tim ljudi sa kojima radim i sa kojima postižemo ove odlične rezultate. Oni su zaslužni za fantastičnu radnu atmosferu, zbog čega sa osmehom odlažim svakodnevno na posao - naglašava Dina.

Hotelijerstvo kao životni stil

Dinina karijera duga je skoro dvadeset godina, a timu Square Nine hotela pridružila se pre tačno tri godine. Za nju hotelijerstvo nije posao, već životni stil.

- U hotelijerstvu najviše volim dinamičnost, jer za dvadeset godina karijere nijedan dan na poslu nije bio isti, što je potpuno fenomenalno. Jedini problem kod toga je što vreme veoma brzo prolazi - kaže Dina.

Kao i većina vrhunskih hotelijera u Srbiji, i Dina je karijeru započela u hotelu Hyatt, a posao je učila od najboljeg, Radomira Samčevića, priznatog i svetski poznatog hotelskog konsultanta. Uporedo sa studijama, Dina se prijavila za posao hostese u hotelu Hyatt, ali je njena karijera ipak otišla u drugačijem smeru. Ponudili su joj mesto konsijerža u Regency klubu.

- U tom trenutku nisam znala ni šta je konsijerž, a ni šta Regency klub, ali sam samouvereno rekla da prihvatam posao. U Hyatt sam prvi put zakoračila upravo kada sam došla da popunim upitnik za posao. Imala sam 22 godine, studirala sam i nisam imala nikakvog iskustva. Prvi radni dan bio je kada su igrači Real Madrida spavali u hotelu pred veliku utakmicu sa Partizanom, te mi je prvi izlazak iz sale gde smo imali obuku bio totalni šok. Ugledala sam prelepi atrijum, a u foajeu, na metar od mene su Bekam i Zidan pimpovali loptu. Pomislila sam, ovo nije stvarnost - priseća se Dina svojih početaka.

Dina Vukićević. Milan Sudar i prodajno-marketinški tim hotela Square Nine

- Odatle sam veoma brzo prešla na recepciju hotela, naravno pre toga sam morala da prođem sve obuke za posao recepcionera. Radomir Samčević je tada bio zamenik šefa recepcije i ta strast koju sam videla kod njega dok mi je držao trening bila je neverovatna. Nakon dva dana provedena sa njim na obuci, videla sam sebe i svoju karijeru u hotelskoj industriji. Sećam se da sam ga pitala kada ću ja da budem kao on, da mi kaže tačno za koliko godina. Nasmejao se i rekao,“To je odlično pitanje, kada uložiš puno truda, duše i srca, e tad!“ – ispričala je Dina.

I uložila je sve to. Posle nekoliko godina rada na recepciji, počela je da radi prodaju, a nakon Hyatta dobila je priliku da vodi Balkan Garni, deo čuvenog hotela Balkan.

- Kada sam počela da radim u hotelu Hyatt, imala sam utisak da svaki dan idem u inostranstvo na posao. Hyatt je tada bio jedini luksuzni hotel, dolazili su Rolingstonsi, Madona, Duran Duran, i direktori najvećih kompanija sveta, posao je bio veoma uzbudljiv, naročito za nekog ko je kao ja tada bio veoma mlad. Uz sve to, imala sam i veliku sreću jer je Hyatt u to vreme veoma ulagao u svoje zaposlene. Posle nekoliko godina rada u Hyattu, prešla sam u Balkan Garni gde mi je bilo povereno vođenje hotela - kaže Dina Vukićević. Ipak, Dina je sebe videla u nekom većem hotelu ili hotelskom lancu. Zajedno sa koleginicom, aplicirala je za Falkensteiner koji se tada tek gradio. Od izuzetno velikog broja prijava, samo su njih dve dobile posao.

- Mi smo bili grupa mladih profesionalaca kojima je bio dat zadatak da razviju dve ozbiljne investicije, najstariji među nama tada je imao 37 godina. Bilo je neverovatno iskustvo, ali smo uspeli, bili smo profesionalni i imali smo isti cilj - priča Dina.Nakon Falkensteinera, Dina je dobila priliku koja se ne propušta. Pozvali su je da se vrati u Hyatt, na mesto business development menadžera. Prihvatila je posao, iako joj se tako veliki poslovni izazov sudario sa dosta teškim privatnim trenucima. Ali, budući da posle svake kiše dođe sunce, tako je bilo i u slučaju Dine Vukićević. Njeno sunce bio je Square Nine i posao koji joj se desio baš kada je trebalo.

Skriveni dragulji Square Nine hotela

Krajem 2021, u oktobru, u hotel Square Nine došli su Milan Sudar, novi generalni direktor i sjajni Dušan Todić, šef koji je svoju karijeru i započeo u ovom hotelu. Milan Sudar je čovek sa svetskom karijerom. Poslednjih dvadeset godina radio je u najboljim hotelima u Londonu, a poslednji u nizu gde je bio je prestižni Bvlgari, dok je Dušan u restoranu Square Nine hotela radio na samom otvaranju pre deset godina. Tu je pekao znanje, pre nego što se otisnuo u svet. Poslednjih nekoliko godina radio je San Dijegu u restoranu Erika Bosta, jednog od najboljih i najpoznatijih američkih šefova, a samo mesec dana pre nego što se vratio u Square Nine, on i njegov tim za restoran Jeune Et Jolie u Kaliforniji dobili su Mišlenovu zvezdicu.

- Square Nine je luksuzni hotel sa pet zvezdica, ali slobodno mogu da kažem da je Dušan šesta! On je doneo jednu potpuno novu vrednost hotelu. Svi nas pitaju kada će Mišlenova zvezdica, a ja samo mogu da citiram Dušana, „zvezdica uvek dođe kada je tim spreman na nju“, i to je nešto što može da se prekopira na sve što radite u životu, jer kada predano radiš na nečemu, kada si spreman za velike stvari, uspeh jednostavno ne može da izostane. Mogu da kažem da je Square Nine definitivno bio spreman za Dušana. On je veliki profesionalac, jako dobro organizovan, ima dosta iskustva, fanatik je za hranu, kreativan je i jednostavno obožavam da radim sa njim. Trenutno je fokusiran da postavi stvari kako treba, da pozicionira svoju viziju u ovom gradu i u ovoj zemlji, a o zvezdici ni najmanje ne razmišlja. Kod nas je fokus uvek na zadovoljstvu gostiju našom uslugom, na timu i na edukaciji, kako bi gosti dobili vrednost za novac kao i celo iskustvo koje će poneti kao uspomenu iz naših restorana i hotela a sve ostalo, pa i zvezdica, doći će prirodno - zaključuje Dina Vukićević.

Manastirski sto iz osamnaestog veka - ponos hotela Square Nine