Početna»Novosti»GROW du Monde ove godine u Hrvatskoj
25.05.2023.

GROW du Monde ove godine u Hrvatskoj

U Kutjevu će od 14-17. juna međunarodni žiri ocenjivati najbolja vina od grašca

novost grow du monde ove godine u hrvatskoj vinski magazin vino fino

Međunarodno takmičenje vina od grašca, GROW du Monde, ove godine održaće se u Hrvatskoj od 14. do 17. juna. U Kutjevu će 14. juna etikete grašca ocenjivati dvadeset sudija iz celog sveta od kojih dvojica nose titulu MW: Rod Smit, predsednik žirija na Decanter World Wine Awards i Ivan Barbić MW, predsednik žirija za La Selection u Baselu, dok će 16. juna u Osijeku biti održana konferencija o grašcu pod nazivom GO GROW.

Grašac je regionalna sorta ogromnih potencijala i bogate istorije, a sam naziv takmičenja, GROW, predstavlja akronim sastavljen od različitih naziva grašca: Graševina, Olaszrizling i Welschriesling.. Međunarodne sudije će tragati za vinima od grašca koja se izdvajaju kvalitetom i autentičnošću, dok je osnovni cilj GO GROW konferencije promena percepcije ove sorte koja je zapravo i najrasprostranjenija u centralnoj Evropi.

GROW du Monde je takmičenje specijalizovano za sortu grašac, sa ciljem njene afirmacije na međunarodnom tržištu, a osnovala su ga tri vinska stručnjaka - Saša Špiranec, vodeći vinski stručnjak u Hrvatskoj, Zoltan Đerfi, osnivač i urednik vinskog magazina Pecsi Borozo, i Igor Luković, vinski stručnjak, osnivač i urednik magazina Vino & Fino.

Vinarije iz Srbije koje žele da prijave svoje etikete grašca na ovo takmičenje mogu da se prijave na mejl: zdenka.kostic@vf.rs.