Početna»Novosti»Grand Tasting u Beogradu okupio vinsku elitu regiona
26.02.2024.

Grand Tasting u Beogradu okupio vinsku elitu regiona

Pedeset vinskih kuća predstavilo je svoje nove i stare adute, a u pratećem programu izdvojilo se predstavljanje linije vina posvećene Vladi Divljanu

novost grand tasting u beogradu okupio vinsku elitu regiona vinski magazin vino fino
Nove berbe starih vinskih aduta, poneka premijerna etiketa, druženje sa vinarima, novinarima i svima onima koji prate regionalnu vinsku scenu: Grand Tasting, održan u subotu, 24. februara u hotelu Metropol Palace u Beogradu, još jednom je obradovao prestoničke vinoljupce selekcijom najboljih vina pedeset važnih regionalnih vinarija, kao i interesantnim pratećim programom.

Tikveš je u Metropol Palace, premijerno kod nas, doneo nove berbe premijum vina Bela Voda Red 2021 i Barovo Red 2021. Uz degustaciju moćnog vina Radovanović Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017, štand čuvene šumadijske kuće nudio je, između ostalog, i priliku da se proba Rajnski rizling 2019, vino koje daje odličan odnos cene i kvaliteta.Svakako najzanimljivije vino kuće Kovačević koje smo degustirali u Metropolu bilo je Kovačević Edicija R Cuvee, kupaža šardonea, neoplante i traminca.

Na Grand Tastingu nije manjkalo vertikalnih degustacija, kao najboljeg načina da se oceni evolucija jednog vina iz berbe u berbu. Vinarija Erdevik je na Grand Tastingu predstavila kompletnu vertikalu sjajnog širaza Stifler's Mom, a sa zadovoljstvom smo degustirali i sve dosadašnje berbe traminca Uncensored kuće Bikicki.Podrumi Vukoje 1982 koji su učestvovali na svim dosadašnjim Grand Tasting dešavanjima, ove godine predstavili su aktuelne berbe svojih vina, a sveobuhvatni nastup u Metropolu uključio je i vertikalnu degustaciju njihovog Carskog vina.

Uživali smo i u degustaciji sjajnih vina sa Pelješca sa potpisom kuće Saints Hill, sa naročitim akcentom na njihov šardone Le Chiffre, u kontinuitetu najbolje vino od ove sorte u Hrvatskoj. Domaine Vicomte de Noue-Marinič, kuća koja spaja vinska iskustva Burgundije i Goriških brda, prvi put je došla na Grand Tasting u Beogradu, a oko njenog štanda vladala je gužva još i pre zvaničnog otvaranja, tokom dela Grand Tasting-a posvećenom medijima i pripadnicima vinskog biznisa.Jedno od pratećih dešavanja Grand Tastinga okupilo je sjajno muzičko-vinsko društvo na čelu sa Ivicom Matoševićem, čuvenim istarskim vinarom koji je predstavio liniju vina posvećenu preminulom muzičaru Vladi Divljanu. Sto kolekcionarskih sanduka sa natpisom Živjelo prijateljstvo sadrže po šest boca vina (crvena i bela Grimalda, kao i malvazija Alba Antiqua). Kako nam je rekao Ivica Matošević, ova linija puštena je u prodaju samo jednom i to će tako ostati - u pitanju je jedinstvena akcija, sa humanitarnom svrhom, posvećena Divljanu kao velikom ljubitelju vina i bliskom prijatelju Ivice Matoševića.

Ovo je samo deo programa koji je minule subote u Metropolu još jednom okupio značajne regionalne vinare na sada već tradicionalnom prestoničkom vinskom dešavanju.