Zbog pandemije korona virusa, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje i na snazi je zabrana okupljanja više od 50 ljudi na jednom mestu. Posledice se već osećaju u mnogim granama privrede, a ugostitelji su među prvima na udaru krize.
I dok neki trgovci zadovoljno trljaju dlanove pod naletom kupaca koji gomilaju osnovne životne namirnice i otimaju se za sanitarna sredstva, ugostitelji se bore da nekako održe posao.
Mnogi restorani odlučili su da pojačaju ponudu dostave hrane na kućnu adresu, ali u tome, čini se, više od samih ugostitelja profitiraju
Wolt i
Glovo, dva relativno nova servisa za naručivanje. U duhu borbe protiv virusa Wolt porudžbine ostavlja ispred vrata, a njihova aplikacija navodi kupca da odabere beskontaktnu dostavu, pružajući mu mogućnost da u svakom trenutku prati kretanje naručene hrane.
I dok deo ugostitelja radi na uvođenju ili poboljšanju već postojeće usluge dostave hrane, drugi skraćuju radno vreme, ne bi li se izborili sa dramatično smanjenim obimom posla. Tako su uradili restorani
Homa i
Franš, barovi
Krafter i
Oko, ali i mnogi drugi. Ti objekti sada se uglavnom zatvaraju do 18 ili 20 sati. Ima i onih koji su odlučili da svoje lokale potpuno zatvore, poput Blaznavca i Caffe Azzara na Dorćolu.
Ako u celoj ovoj situaciji ima nečeg dobrog, onda je to značajno bogatiji izbor fine hrane dostupne na vašem pragu. Više nismo osuđeni samo na prosečne industrijske pice, osrednji roštilj i beskonačno čekanje. Da, hrana ovih dana i stiže brže nego ikada ranije! Kako biste lakše iskoristili priliku, redakcija magazina Vino & Fino izdvojila je deset restorana koji nude dostavu odlične hrane i kada je vanredno stanje!
WOK RepublicVrelo, hrskavo, sveže i dobro začinjeno. WOK Republic nudi jela iz korpusa evropeizovane, ali kvalitetne azijske hrane. Pirinčane ili pšenične nudle sa puno mesa, pirinač sa plodovima mora, puno kokosa, karija i bambusa... Tu su i junetina ili gambori iz voka ili vrela tom-yum supa. Samo otvorite neko hladno i lagano pivo.
PomodoroI
Mafiosa i
Tifosa, čuvene Pomodoro pice, pravo iz pica peći stižu do kućnog praga. Tu su i domaći ravioli, ali i kaneloni sa rikota sirom, spanaćem, parmezanom, belim lukom, paradajz sosom i mocarelom. Za „klasičare“, nude se i pravi italijanski klasici poput punjene ćuretine i bifteka u sosu od brusnice.
TaborIz kuhinje restorana Tabor na adresu stižu nacionalni specijaliteti u pravim domaćinskim porcijama. Iz ponude se izdvajaju livanjski pršut i sir, peperončino, parmezan, domaća juneća pašteta, čvarci od mangulice, sušene masline... Suve šljive rolovane u slanini nezaobilazne su, a posle idu mešano meso i čačanski uštipci, njihov čuveni specijalitet kuće.
Mandarina CakeU ukusima i teksturama poslastičarnice Mandarina, stvorenih u radionici šarmantnog poslastičara Krsta Radovića, može da se uživa i kod kuće. Puno kvalitetne čokolade, voća i kremova u izdašnim i ukusnim količima koji izgledom često podsećaju na umetnička dela. Volite čokoladu? Onda uzmite čokoladni Gotham twist!
SmokvicaUkratko: peć na drva, odlične pice, izuzetno testo i dobri italijanski sastojci. Preporuka ide i za Vijetnamsku piletinu sa hladnim pirinčanim nudlama, salatom, kikirikijem i vijetnamskim karijem. Za one koji ostaju zdravi i u krizi, tu je kinoa salata sa sočivom i dresingom od tahinija.
Fine SushiOvo mesto nudi sveže, jednostavne i zvorne japanske ukuse. Osim izvanrednog sušija, vreme je idealno za isprobavanje novih ukusa, poput tradicionalnih toplih jela, takozvanih
japanese hot : ramen, gyoza, udon, tataki, tonkatsu, gyudon, teriyaki, yakitori…SofaZa prefinjena nepca koja dan započinju guščijom paštetom, a završavaju parfeom od badema. U međuvremenu, losos sa pireom od avokada i hrskavim svežim zelenišem…
MandalaOvde se nude odlična jela namenjena pre svega veganima i vegetarijancima, spravljena od namirnica iz održivog uzgoja. Za dobro jutro tu je čia puding sa tropskim voćem, a za ručak ili večeru salata od spanaća u kombinaciji sa avokado tartinom.
Ćevap kod DekijaGrilovani miročki sir koji škripi pod zubima za predjelo, pa teleća čorbica. Pa, kratak predah, za udah, jedan, dva…Pa, ćevapi i kobasice u somunu, teleće brizle i gurmanska pljeskavica. Pa predah, za udah, jedan, dva… Zatim urmašice i knedle sa šljivama. Za dobar nedeljni ručak.
IDDa započnete veče predigrom ukusa, birajte strast ili drugarstvo, a možda i jedno i drugo. Rolnice sa feta sirom, orasima i medom uz pržene tikvice sa kremom od vlašca. Setite se mamine, tatine i dedine „kašike“ pa birajte supu, čorbu ili potaž dana. I tako redom, do glavnog jela, sočnog španskog iberico praseta.