Početna»Novosti»Giganti gastro scene zatvorili festival u Rovinju
17.04.2023.

Giganti gastro scene zatvorili festival u Rovinju

Više od 2.000 posetilaca Weekend Food Festivala uživalo je u društvu poznatih kuvara i saznalo sve o trendovima u prehrambenoj i gurmanskoj industriji

novost giganti gastro scene zatvorili festival u rovinju vinski magazin vino fino
Kulinarska demonstracija Dabiza Munjoza (foto: Gordan Svilar)
Najbolji od najboljih na svetskom gastronomskom nebu zatvorili su program rovinjskog Weekend Food Festivala, koji se u svom drugom izdanju pokazao kao najvažniji gastro događaj u Hrvatskoj i regiji. Minulog vikenda više od 2.000 posetilaca učestvovalo je u predavanjima, panel diskusijama i masterklasovima, a sve uz odličnu zabavu, druženje i izvanrednu hranu.

Prvi dan obeležio je neverovatan nastup Franka Pepea, najboljeg picajola na svetu, koji je demonstrirao kao se pravi tradicionalna italijanska pica najvišeg kvaliteta, a odličan utisak ostavile su i druge svetske i domaće kulinarske zvezde - Rikard Kamarena, Ana Roš, Eneko Atža, Simon Rogan, Deni Srdoč, Mate Janković, kao i mnogi drugi.

Subota je počela predavanjem Mate Jankovića, koji je ispričao svoje iskustvo o tome kako ne propasti u prvoj godini poslovanja, dok je David Skoko oduševio publiku vatrenim zalaganjem za udaljavanje od elitnog pristupa gastronomij i za okretanje autohtonom i lokalni ukusima.

- Promovišemo kvarnerske škampe koje imamo samo za jedan malo veći restoran, a sitnu plavu ribu koju imamo u izobilju uopšte ne brendiramo - objasnio je Skoko.


Rasmus Munk govorio je o humanom odnosu prema radu (foto: Gordan Svilar)

Restoranska industrija poznata je po velikom broju prekovremenih sati, dinamičnoj svakodnevici i čestim izgaranjima ljudi. Upravo o tome je pričao šarmantni par iz restorana Guči Osterija da Masimo Botura​​Kari Lopez i Takahiko Taka Kondo. Jedan od osnovnih motiva njihovog pristupa timskom radu je međusobno poštovanje i briga za kolege.

- Skoro sve vreme od otvaranja restorana zadržali smo istu grupu zaposlenih, tako da smo sada nešto kao porodica. Nije uvek lako, ali treba da se odmaknemo od ideje da kvalitet znači previše rada i patnje. Za mene patnja nije isto što i žrtva. Da, moramo mnogo da radimo, ali radimo ono što volimo i treba da pazimo jedni na druge i da čuvamo leđa jedni drugima - istakao je Takahiko.

Erik Vildgard, poznat kao jedan od najuzbudljivijih kuvara u Kopenhagenu, suvlasnik restorana Jordnӕra sa dve Mišelinove zvezdice, oduševio je publiku svojom životnom pričom i pristupom kako hrani tako i poslu.

- Kopenhagen je prepoznat kao destinacija u koju dolaze gurmani iz celog sveta, željni gurmanskih iskustava koja se mogu doživeti samo tamo. Nas Dance smatraju supersilom kada je u pitanju gastronomija. Ali, ako odete u supermarket u Hrvatskoj i u Danskoj, vrlo brzo ćete shvatiti koja zemlja ima bolje namirnice. Tačan odgovor bi bio Hrvatska- rekao je Vildgard.

Najbolji kuvar sveta, Dabiz Munjoz, publiku je počastio nečim zaista posebnim – kulinarskom demonstracijom dva jela iz njegovog restorana DiverXO. Demonstracija je nagrađena ovacijama.

Izvanredni šef Rasmus Munk govorio je o održivosti u ugostiteljskom poslu i o humanom pristupu vođenju restorana:

- Danas se stalno postavlja pitanje održivosti u restoranima, čak i u restoranima poput našeg, ali ono što vidim kao prednost uspešnih restorana je human pristup prema zaposlenima, rekao je Munk i objasnio kako njegovi zaposleni imaju slobodu. i dovoljno vremena i za porodicu i za poslovnu obuku. U njegovom restoranu, kako je rekao, ravnoteža između poslovnog i privatnog života upisana je u temelje poslovanja.

- Ako želite da budete jedan od najboljih restorana na svetu, morate da stvorite zajednicu u kojoj možete da napredujete, ali u isto vreme imate vremena za svoj privatni život i porodicu - rekao je Munk tokom nastupa koji je zatvorio programski deo ovog izvanrednog festivala.


Među kreatorima gala večere u okviru Weekend Food Festivala bio je i naš šef Vanja Puškar (foto: Gordan Svilar)