Moderan i unikatan novi restoran
Fleur de Sel u okviru
Ateljea vina Šapat, smeštenom na bregu iznad Starog Slankamena, otvoriće za desetak dana vrata gostima koji pretenduju na nesvakidašnje gastronomske doživljaje. Magazin Vino & Fino imao je čast da prisustvuje jednoj od uvodnih večera u ovom ekskluzivnom restoranu.
Kako smo se uverili u sredu uveče, u restoranu Fleur de Sel akcenat je stavljen na izvanrednu hranu, jedinstvene i pažljivo odabrane i uparene namirnice u atraktivnoj i katkad neočekivanoj izvedbi gde u prvi plan dolazi umeće i imaginacija glavnog kuvara, iskusnog
Nikole Stojakovića. Šef Stojaković se posle 13 godina provedenih u kuhinjama prestižnih restorana i hotela u Parizu vratio sa ciljem da u Srbiji pokrene svojevrsnu kulinarsku revoluciju i sa ambicijom da restoran Fleur de Sel bude jedan od najboljih restorana u ovom delu sveta.
Duh Njujorka u Fleur de Sel donosi
Dušan Vranić, somelijer i generalni menadžer restorana, koji posle 16 godina školovanja i rada u najprestižnijim američkim školama, a potom i restoranima, donosi svetske trendove na ovo jedinstveno mesto. Brigu o vinima spravljenim od grožđa iz vinograda u Novom Slankamenu 2021. godine preuzeo je naš poznati enolog
Mladen Dragojlović.

Ovaj tim ima ambiciju da vodi restoran po svim strogim standardima koje propisuje Mišlenov vodič, a da pričamo o potpuno drugačijem pristupu gastronomiji uverili smo se i na večeri koja je pokazala kako izgleda usluga koja pretenduje na prestižne zvezdice. U restoranu Fleur de Sel sve je na nivou retko viđenom kod nas - hrana je pravo umetničko delo, kreacija koja traži disciplinu i tehnološku preciznost isto kao posvećenost i kreativnost. I to je samo deo celokupnog ugođaja, sa strogim pravilima posluživanja, konobarima tako uvežbanim da su zacelo merili dužinu svojih koraka, besprekornim servisom, elegantnim ambijentom, pažljivo odabranom muzikom i pogledom na Dunav koji nema cenu.
Gosti iz Alzasa
U očekivanju zvaničnog otvaranja restorana Fleur de Sel, ovde je održan i gastronomski spektakl Francuska kuhinja sa zvezdicama. Organizatori ove manifestacije su Udruženje 'Ja volim Francusku' i 'Savezna asocijacija regije Alzas', predstavnistvo međunarodne unije Alzasa u Srbiji, dok je fokus manifestacije promocija francuske regije Alzas, jednog od evropskih gastronomskih centara.
Među predstavnicima Francuske i Alzasa našli su se i šef Žoel Filip, čiji je restoran Le Cerf ovenčan Mišlenovom zvezdicom, i konsultant i profesor Mišel User. Oni su našem šefu Nikoli Stojakoviću otkrili tajne potrebne za dobijanje Mišlenovih zvezdica.
Pored restorana Fleur de Sel sa kapacitetom od 35 mesta, u sklopu vinarije se nalazi i Restoran Šapat sa kapacitetom od 70 mesta u restoranu i 100 na prostranoj terasi. U unutrašnjem delu restorana sačekaće vas kamin i
lounge bar gde ćete moći da uživate u degustaciji vrhunskih delikatesa. Uz
finger food i sireve i nezaobilaznu čašu vina, i Restoran Šapat nudi neverovatan pogled na Dunav. Poseban kuriozitet predstavlja
Chef’s Table koji se nalazi u samoj kuhinji, gde će gosti imati priliku da uživaju u interaktivnom servisu sa pogledom na rad kuhinje.
Ovaj gastronomski projekat vinarije Šapat pripreman je dugo i temeljno, sa ciljem da postavi nove standarde ugostiteljstva u našoj zemlji i da gostima ponudi ne samo gastronomiju već i vrhunsko hedonističko iskustvo.