11.12.2021.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Zvezdice ipak ne sijaju
U beogradskom izdanju čuvenog vodiča izdvojeno je 14 prestoničkih restorana, uglavnom onih za koje se i pričalo da su potencijalni kandidati za zvezdu
Na samom kraju godine, u nedelji iza nas, konačno je izašlo prvo izdanje dugo očekivanog Mišlenovog vodiča za Beograd. Zvezdice su izostale, na razočaranje mnogih ugostitelja, a u beogradskom izdanju čuvenog vodiča izdvojeno je 14 prestoničkih restorana, uglavnom onih za koje se i pričalo da su potencijalni kandidati za zvezdu.
Vanja Puškar i njegov Iva New Balkan Cuisine osvojili su Bib Gourmand priznanje, a novoobeogradski restoran Bela Reka nagradu za održivu gastronomiju. Mezestoran Dvorište, simpatično mesto sa fenomenalnom, skrivenom baštom u centru Beograda, i podrazumeva se, dobrom klopom definitivno je najveće iznenađenje Mišlenove selekcije restorana.
Takođe neočekivano, na listi su se našla oba restorana hotela Square Nine, hotela koji u prethodnom periodu nažalost nije mogao da se pohvali standardima na koje smo svi navikli, pre svega mislim na The Square od kada je iz njegove kuhinje otišao Mišlenov šef Ajk Cimer. Ali, od ovog meseca, došlo je do promena u hotelu, izabran je novi menadžer, a talentovani kuvar Dušan Todić postavljen je za novog šefa kuhinje, što mi deluje kao da omiljeni gradski hotel neće više živeti od stare slave.
Uvek dobri Communale jedini je restoran iz Beton Hale koji je dobio preporuku u vodiču, iako se možda više očekivalo da za prvi put to bude Sakura. U izboru strogih Mišlenovih kritičara našao se i restoran JaM (Just a Maestro), i naravno, čuvena šestorka za koju su svi očekivali da će ih Mišlen primetiti - Homa, Enso, Langouste, Salon 1905, Magellan i Legat 1903. Ista situacija je i sa Guštima mora, jedinom ribljem restoranu sa spiska koji je, po mom mišljenju, možda i jedan od najozbiljnijih kandidata za prvu zvezdu u Beogradu.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.