Početna»Novosti»Gastro pregled: Živele pijace!
04.12.2021.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Živele pijace!

Pijace u Beogradu polako počinju i svojim izgledom i ponudom da podsećaju na one u velikim svetskim metropolama, sa malim lokalima koji nude odličnu hranu

novost gastro pregled Živele pijace vinski magazin vino fino
Izvesno je da pijace u glavnom gradu polako postaju nova omiljena gastronomska lokacija Beograda. One polako počinju i svojim izgledom i ponudom da podsećaju na londonske ili njujorške, sa malim lokalima u kojima se prodaju velika jela i šefovima koji prave ozbiljno dobru uličnu klopu. Zemunska pijaca već je veoma popularna, zbog Koordinata Streeta i novootvorenog Pretopa, a i još nekoliko okolnih lokala je „u pripremi“ što mi nekako govori da će se priča i dalje razvijati u smeru gastronomije, možda čak i vrhunske. I ranije se na Zemunsku pijacu dolazilo iz svih delova grada, kao što je to sada slučaj, samo što se tada išlo na kobasice u stari, čuveni Rusmir koji se posle selidbe na Neimar dosta promenio i to zaista više nije bilo to.

Osim Zemunske pijace, Palilulska je jednako popularna još od renoviranja, mada možda malo više hipsterima nego istinskim gastronomima, ali će se to verovatno promeniti u budućnosti. Eto, baš je pre neki dan otvoren pravi gurmanski lokal, i to prvi i jedini Meat Concept Store u gradu. Otvorila ga je svima znana Mesara Morava, nekoliko metara dalje od svog lokala u kom prodaje sveže meso i ispred koga je pred praznike i vikendom uvek veliki red. U novootvorenom lokalu na pijaci - gastronomija na visokom nivou: odležali ramsteci, tomahawk stejkovi, angus burgeri, jagnjeće pljeskavice i ćevapi, već četrdeset godina pripremljeni po istoj recepturi. Ispijaju se i vina pažljivo uparena sa komadima mesa. Na Palilulskoj pijaci tu je još i Mandarina Cake Shop, cenjena beogradska poslastičarnica čije torte i kolače potpisuje još cenjeniji Krsto Radović.

Od gradskih pijaca, za sada su Zemunska i Palilulska probile led kada je reč o gastronomiji, a iako bih volela da sledeći poduhvat ove vrste bude na Bajlonijevoj pijaci, mislim da će to ipak biti Đeram, pijaca koja se polako, kako eksterijerom, tako i ponudom razvija u tom smeru.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se na pijaci.

Povezani unosi