Svakog ponedeljka, naša novinarka Jelena Stojčić priprema sedmični pregled aktuelnosti iz sveta ugostiteljstva. Protekle sedmice, lepih vesti nije bilo puno...Iza srpskog ugostiteljstva verovatno je najteža nedelja u istoriji. Prošlog vikenda obustavljen je rad kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije. Ugostitelji su bili primorani da zatvore svoje lokale, i tako dovedu njihov opstanak u pitanje, kao i materijalnu sigurnost svojih zaposlenih. Neki od njih su za goste vrata zatvorili prvi put posle 38 godina, poput restorana
Franš, a bilo je i onih koji su to uradili na svoju ruku, i pre odluke države.
Deana Dimitrijević, PR restorana Franš,
ukratko je sumirala ono što danas osećaju svi ugostitelji u Srbiji, ali i u najvećem delu ostatka Evrope, izuzev nekih zemalja, popud Švedske, koje eksperimentišu sa vrlo blagim merama socijalnog distanciranja i u kojima su restorani i dalje otvoreni:
- Sve se okrenulo naopačke.Nadamo se da ćemo iz ovoga bar kao društvo izaći sa što manjim posledicama - rekla je.
U nedelji iza nas, aktuelno je bilo i pitanje
dostave hrane iz restorana. Naime, objekti koji su želeli da nastave rad, a nisu ranije radili dostavu, morali su dobiju dozvolu za rad od države. U celom tom procesu,najveću korist ostvarili su
Wolt i
Glovo, dva relativno nova servisa za naručivanje. U duhu borbe protiv virusa Wolt porudžbine ostavlja ispred vrata: beskontaktna isporuka je nova "moda" u dostavi hrane, i, naravno, može se vršiti samo kada je porudžbina prethodno plaćena karticom.
Takođe, ove nedelje, u fokusu je bilo i pitanje o tome da li će u ugostiteljskoj delatnosti doći do masovnog otpuštanja radnika u toku i nakon krize uzrokovane virusom koji izaziva oboljenje Covid 19. Srpski ugostiteljI koje smo pitali tvrdili su da o otpuštanju radnika još nisu ni razmišljali, ali, kako saznajemo, ima i onih koji su se odlučili za ovu, najtežu meru. Međutim, ima i onih koji ne samo da su razmišljali, već su i preduzeli konkretne mere kako bi spasili svoj biznis, poput
Gordona Remzija koji je
otpustio 500 radnika.
Zanimljivo je i to da su baš u jeku otpuštanja radnika, oglasi preplavljeni ponudama za posao kod nas. Shodno situaciji, na dvema najvećim platformama za zapošljavanje u našoj zemlji,
Infostud i
Poslovi.rs, najviše se traže radnici za dostavu hrane, a nekim firmama, nudi se plata i do 80. 000 dinara.
Bilo je i onih koji su ostali isključivo kod kuće, ugostitelja i šefova koji su svoju gastronomsku misiju privremeno prebacili u onlajn sferu. Oni su publici nudili
jednostavne recepte za restoranska jela.
A nažalost, bilo je i onih čije je lokale prinudno zatvorila poreska uprava. I to baš one, najhumanije, koji su najsiromašnijima delili besplatno hranu, poput
PizzeHot u Zemunu. Zatvorili su ih zbog manjka od 680 dinara u kasi, iako su dnevno delili pedesetak sendviča najugroženijima, onima koji zbog trenutne situacije nemaju novca za hranu. Rad im je zabranjen na dve nedelje...
Do sledeće nedelje,
Živeli.