Početna»Novosti»Gastro pregled: ZATVORENO!
30.03.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: ZATVORENO!

Nedelju za nama obeležila je borba ugostitelja sa najvećom krizom u istoriji restoranskog biznisa

novost gastro pregled zatvoreno vinski magazin vino fino
Svakog ponedeljka, naša novinarka Jelena Stojčić priprema sedmični pregled aktuelnosti iz sveta ugostiteljstva. Protekle sedmice, lepih vesti nije bilo puno...

Iza srpskog ugostiteljstva verovatno je najteža nedelja u istoriji. Prošlog vikenda obustavljen je rad kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije. Ugostitelji su bili primorani da zatvore svoje lokale, i tako dovedu njihov opstanak u pitanje, kao i materijalnu sigurnost svojih zaposlenih. Neki od njih su za goste vrata zatvorili prvi put posle 38 godina, poput restorana Franš, a bilo je i onih koji su to uradili na svoju ruku, i pre odluke države.

Deana Dimitrijević, PR restorana Franš, ukratko je sumirala ono što danas osećaju svi ugostitelji u Srbiji, ali i u najvećem delu ostatka Evrope, izuzev nekih zemalja, popud Švedske, koje eksperimentišu sa vrlo blagim merama socijalnog distanciranja i u kojima su restorani i dalje otvoreni:

- Sve se okrenulo naopačke.Nadamo se da ćemo iz ovoga bar kao društvo izaći sa što manjim posledicama - rekla je.

U nedelji iza nas, aktuelno je bilo i pitanje dostave hrane iz restorana. Naime, objekti koji su želeli da nastave rad, a nisu ranije radili dostavu, morali su dobiju dozvolu za rad od države. U celom tom procesu,najveću korist ostvarili su Wolt i Glovo, dva relativno nova servisa za naručivanje. U duhu borbe protiv virusa Wolt porudžbine ostavlja ispred vrata: beskontaktna isporuka je nova "moda" u dostavi hrane, i, naravno, može se vršiti samo kada je porudžbina prethodno plaćena karticom.

Takođe, ove nedelje, u fokusu je bilo i pitanje o tome da li će u ugostiteljskoj delatnosti doći do masovnog otpuštanja radnika u toku i nakon krize uzrokovane virusom koji izaziva oboljenje Covid 19. Srpski ugostiteljI koje smo pitali tvrdili su da o otpuštanju radnika još nisu ni razmišljali, ali, kako saznajemo, ima i onih koji su se odlučili za ovu, najtežu meru. Međutim, ima i onih koji ne samo da su razmišljali, već su i preduzeli konkretne mere kako bi spasili svoj biznis, poput Gordona Remzija koji je otpustio 500 radnika.

Zanimljivo je i to da su baš u jeku otpuštanja radnika, oglasi preplavljeni ponudama za posao kod nas. Shodno situaciji, na dvema najvećim platformama za zapošljavanje u našoj zemlji, Infostud i Poslovi.rs, najviše se traže radnici za dostavu hrane, a nekim firmama, nudi se plata i do 80. 000 dinara.

Bilo je i onih koji su ostali isključivo kod kuće, ugostitelja i šefova koji su svoju gastronomsku misiju privremeno prebacili u onlajn sferu. Oni su publici nudili jednostavne recepte za restoranska jela.

A nažalost, bilo je i onih čije je lokale prinudno zatvorila poreska uprava. I to baš one, najhumanije, koji su najsiromašnijima delili besplatno hranu, poput PizzeHot u Zemunu. Zatvorili su ih zbog manjka od 680 dinara u kasi, iako su dnevno delili pedesetak sendviča najugroženijima, onima koji zbog trenutne situacije nemaju novca za hranu. Rad im je zabranjen na dve nedelje...

Do sledeće nedelje,

Živeli.

Povezani unosi