18.02.2023.Piše: Jelena Stojčić
Gastro pregled: Zašto bakšiš ne može na karticu?
Konobari su navikli da novac od bakšiša uzimaju na dnevnom nivou, a kada se plaća karticom moguće je dobiti ga samo uz platu, odnosno na kraju meseca
Kada kriza pokuca na vrata, odlazak u restoran za većinu postaje luksuz, a bakšiš ponovo "grad u Turskoj". Ili, možda taj status kod nas nikad nije ni izgubio? Novija istraživanja pokazuju da samo 10 odsto gostiju restorana kod nas ostavlja bakšiš, a i sve češće od prijatelja koji rade u ugostiteljstvu čujem da je došlo poslednje vreme kada su napojnice u pitanju i da im se dešava da se „polome“ od posla, a da bakšiš, posle podele sa kolegama, ne pokrije ni dnevne troškove dok su na poslu.
Ostavljanje bakšiša u bilo kojoj uslužnoj delatnosti trebalo bi da bude stvar lične kulture - ako ste zadovoljni uslugom, ostavićete bakšiš, ako niste, nećete i to je skroz okej. Iako u teoriji to sve zvuči potpuno jednostavno, ipak je u praksi malo drugačije naročito kada je sve veći broj gostiju koji račun u kafani plaćaju karticom. Upravo zbog toga, radnici često dobijaju manji bakšiš ili ga ne dobiju uopšte jer retko gde u Beogradu ako plaćate karticom imate mogućnost da ostavite i bakšiš karticom. Mislim da sam jedino u Smokvici doživela da mogu da ostavim bakšiš i ako plaćam karticom.
Ugostitelji tvrde da je procedura za ostavljanje napojnice preko kartice komplikovana i da moraju da se štampaju dva računa, a i konobari od bakšiša sa kartice ne dobijaju ceo iznos već skoro manje od pola. Takođe, zaposleni su navikli da novac od bakšiša uzimaju na dnevnom nivou, a kada se plaća karticom moguće je dobiti ga samo uz platu, odnosno na kraju meseca, posle obračunavanja poreza i upravo u tom grmu leži zec – napojnica preko kartice u Srbiji se oporezuje, napojnica u kešu ne. Zato ugostitelji najradije kažu da nemaju opciju da bakšiš uračunaju preko kartice, iako svaki aparat tu mogućnost ima. Njihov predlog, već godinama, je da se bakšiši u vrednosti do 10 odsto ne oporezuju, ali od toga i dalje nema ništa. Pa tako, i uprkos što je gostiju sve više u restoranima i barovima, para u džepu ugostiteljskih radnika sve je manje.
Do sledećeg vikenda,
Vidimo se.