Početna»Novosti»Gastro pregled: Zašto bakšiš ne može na karticu?
18.02.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Zašto bakšiš ne može na karticu?

Konobari su navikli da novac od bakšiša uzimaju na dnevnom nivou, a kada se plaća karticom moguće je dobiti ga samo uz platu, odnosno na kraju meseca

novost gastro pregled zašto bakšiš ne može na karticu vinski magazin vino fino
Kada kriza pokuca na vrata, odlazak u restoran za većinu postaje luksuz, a bakšiš ponovo "grad u Turskoj". Ili, možda taj status kod nas nikad nije ni izgubio? Novija istraživanja pokazuju da samo 10 odsto gostiju restorana kod nas ostavlja bakšiš, a i sve češće od prijatelja koji rade u ugostiteljstvu čujem da je došlo poslednje vreme kada su napojnice u pitanju i da im se dešava da se „polome“ od posla, a da bakšiš, posle podele sa kolegama, ne pokrije ni dnevne troškove dok su na poslu.

Ostavljanje bakšiša u bilo kojoj uslužnoj delatnosti trebalo bi da bude stvar lične kulture - ako ste zadovoljni uslugom, ostavićete bakšiš, ako niste, nećete i to je skroz okej. Iako u teoriji to sve zvuči potpuno jednostavno, ipak je u praksi malo drugačije naročito kada je sve veći broj gostiju koji račun u kafani plaćaju karticom. Upravo zbog toga, radnici često dobijaju manji bakšiš ili ga ne dobiju uopšte jer retko gde u Beogradu ako plaćate karticom imate mogućnost da ostavite i bakšiš karticom. Mislim da sam jedino u Smokvici doživela da mogu da ostavim bakšiš i ako plaćam karticom.

Ugostitelji tvrde da je procedura za ostavljanje napojnice preko kartice komplikovana i da moraju da se štampaju dva računa, a i konobari od bakšiša sa kartice ne dobijaju ceo iznos već skoro manje od pola. Takođe, zaposleni su navikli da novac od bakšiša uzimaju na dnevnom nivou, a kada se plaća karticom moguće je dobiti ga samo uz platu, odnosno na kraju meseca, posle obračunavanja poreza i upravo u tom grmu leži zec – napojnica preko kartice u Srbiji se oporezuje, napojnica u kešu ne. Zato ugostitelji najradije kažu da nemaju opciju da bakšiš uračunaju preko kartice, iako svaki aparat tu mogućnost ima. Njihov predlog, već godinama, je da se bakšiši u vrednosti do 10 odsto ne oporezuju, ali od toga i dalje nema ništa. Pa tako, i uprkos što je gostiju sve više u restoranima i barovima, para u džepu ugostiteljskih radnika sve je manje.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.