Početna»Novosti»Gastro pregled: Šta uopšte i valja u Skadarliji?
14.04.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Šta uopšte i valja u Skadarliji?

Realno, u Skadarliji je jedino dobar prolaz koji vodi do Cetinjske, i ništa više. Uostalom, kada ste poslednji put bili uopšte u Skadarliji?

novost gastro pregled Šta uopšte i valja u skadarliji vinski magazin vino fino
Nedavno su Tri šešira u Skadarliji na Thrillistu proglašena za najveću turističku zamku u Srbiji, a o ovome je i naširoko raspravljano na Redditu. A tu titulu, realno, zaradili su skroz pošteno. I ne samo Tri šešira, nego bi takvo priznanje doslovno mogao da ponese i svaki restoran u Skadarliji, ne računajući Guli koji nikada i nije pripadao tom „ugostiteljskom skadarlijskom klanu“, i Red bar koji je i dalje pristojan, ali to i nije restoran.

Kafana Tri šešira jedna je od najstarijih u Skadarliji, nije preko noći postala loša, već se godinama lagano kvarila, kao i sva druga mesta tu. I zaista, već odavno nema kafane, a da valja u Skadarliji. Eventualno postoje nijanse u kvalitetu hrane i usluge, ali je tu reč zaista samo o nijansama. Realno, u Skadarliji je jedino dobar prolaz koji vodi do Cetinjske, i ništa više.

Uostalom, kada ste poslednji put uopšte bili u Skadarliji?

Možda, ako su vam došli gosti iz inostranstva, ali ni tada, kako je upravo i glasio jedan od komentara na Redittu, a postoji i dosta valjanih razloga za to.

Prvo, kroz Skadarliju ne možete više lepo ni da prođete, jer su bašte restorana sa obe strane ulice došle već do pola same ulice, pa tako ispada da se sa vrha do dna Skadarlije spuštate kozijom stazom između bašti. Drugo, boemska četvrt bez ijednog boema, i bez ijedne legende, od kada je umro ulični svirač Žika Obretković, mnogo više liči na vašar, sa lošom „muzikom na uvce“ koja vas spopada, opet, iz svake bašte lokala, nego na boemsku četvrt. Cene su astronomske, jedne za strance, a druge za domaće goste, a ponuda je veoma loša i svetlosnim godinama udaljena od predstavljanja tradicionalne, srpske kuhinje. Sama izvedba tradicije zasniva se na lošim ćevapima, točenom pivu i kupovnim kolačima.

Šteta, jer Beograd zaista ima mnogo toga da ponudi strancima, počev od sjajnih restorana, dobre, lokalne hrane, odličnih zanatskih piva i super domaćeg vina, do fenomenalnog provoda koji, nažalost više niti počinje, niti završava ovde, a pošto smo Skadarliju predali turistima, sve je i ređi prizor žena u visokim potpeticama koje jedva hodaju po kaldrmi. Turistkinje retko nose štikle u šetnji.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.