Početna»Novosti»Gastro pregled: Restorani su u velikom problemu
22.03.2025.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Restorani su u velikom problemu

Do sada, ovo su bili meseci kada su se ugostitelji borili da zadrže radnike da ne odu na sezonu, a sada smišljaju načine kako da privuku goste

novost gastro pregled restorani su u velikom problemu vinski magazin vino fino
Ovo je gore od korone! – tvrde domaći ugostitetelji - većina njih, sa tek par izuzetaka koji se ne žale preterano na manjak gostiju, iako ih je, kažu, u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme osetnije manje. I realno, restorani u prestonici prazniji su sada nego kada je bila pandemija, a najviše ispaštaju restorani visoke gastronomije.

Trenutno, od fine dining restorana - direktno sa terena - posla ima samo u dva restorana sa Mišlenovim zvezdama, potom u novom Delirium Silence-u, u popularnim beogradskim bistroima i ponekom restoranu fine kuhinje poput Fara i Kluba književnika i tradicionalne kuhinje poput Male Zvezdare i Meraka, i to je to - manje ili više.

Ostali su u popriličnom problemu sa svojim biznisima. Kako kažu, kriza predugo traje i posao se prepolovio, nekima i za više od 50 odsto, a kao posledica toga dolazi do otpuštanja radnika, i to u trenutku kada bi po pravilu, sa prolećem, i posao trebalo da procveta. Do sada, ovo su bili meseci kada su se ugostitelji borili da zadrže radnike da ne odu na sezonu da (za)rade, a sada smišljaju načine kako da privuku goste i spasu biznise od propadanja. Koliko je situacija ozbiljna potvrdiće vam i distributeri hrane i pića za HoReCa sektor, koji su možda i najbolji svedoci pada prometa u restoranima. Kažu da su nabavke u poslednjih dva meseca, dosta manje u odnosu na isti period prošle godine, a naročito kada su vina u pitanju.

Visoke cene u restoranima, koje su u proteklom periodu već dosta ispraznile restorane od domaćih gostiju, sada bukvalno nema ko da plati - jer je turista vidno manje nego pre, a upravo su stranci, naročito sa dolaskom lepog vremena i inteziviranja putovanja, najveći konzumenti domaćih restorana, a posebno restorana visoke kuhinje koji bezmalo i opstaju zahvaljujući njima. Šta će se dalje dešavati, niko ne može ni da pretpostavi - rešenja za ponovo pune restorane se ni ne naziru, a koliko će njih opstati, pokazaće vreme.

Do sledećeg vikenda,

Uporno i strpljivo čekamo.