Početna»Novosti»Gastro pregled: Pogubni treći talas
31.10.2020.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Pogubni treći talas

Neplanirana bašta u sred zime za vlasnike ugostiteljskih objekata znači samo dodatni trošak, a profita je i dalje nedovoljno

novost gastro pregled pogubni treći talas vinski magazin vino fino
Da li će kafići i restorani u Srbiji imati još kraće radno vreme nego do sad, i poslednjeg gosta ispraćati do 20 sati, još uvek nije poznato. Mada, ako pogledamo nove brojke novozaraženih korona virusom, čini se da je gotovo izvesno da će i u ovom talasu, najviše nastradati ugostitelji. Pitanje je da li će uopšte uspeti da prežive te nove mere o kojima se priča. U Italiji je veliki Masimo Botura uputio apel italijanskoj vladi da pronađe način da pomogne restoranima koji se nalaze u katastrofalnoj poziciji. U otvorenom pismu on zahteva hitne mere za spasavanje italijanskog ugostiteljskog sektora posle odluke italijanske vlade da se restorani zatvaraju u 18 sati.


Ko nema grejalicu nema ni goste

Ugostitelji u Srbiji koji nisu uspeli da produže dozvole za baštu, još danas goste služe na otvorenom. Mada su u većini oni koji će i tokom zime raditi sa baštom. I to samo da bi uspeli da preguraju sezonu. Neplanirana bašta u sred zime za vlasnike ugostiteljskih objekata znači samo dodatni trošak, a profita je i dalje nedovoljno, pre svega, zbog skraćenog radnog vremena. Izgleda da će tu jedino da profitira nekoliko firmi koje prodaju ili iznajmljuju grejalice za baštu jer su, kako tvrde ugostitelji, one obavezan aksesoar ove sezone, ako žele da imaju goste.

A zbog korone su se, čini mi se, malo smirile strasti oko dolaska Mišlenovih kritičara u našu zemlju. Glavni favoriti za dobijanje zvezde povukli su se u svoje kuhinje i u potpunosti skoncentrisali na to što rade, nadajući se da će njihov restoran sredinom decembra pridružiti Mišlenovoj elitnoj družini. A vi, na sajtu magazina Vino & Fino nedeljom, čitajte šta na tu temu kažu neki od najznačajnijih aktera domaćeg HoReCa tržišta. Do sada, u našoj anketi, prednjači „čovek bez restorana“ Vanja Puškar, a odmah za njim ide i Homa sa Filipom Ćirićem na čelu…

Do sledeće subote,

Vidimo se.

Povezani unosi