Voleli bismo da imamo bolje vesti iz srpskog ugostiteljstva, ali situacija je, kako bi rekli, dinamična: od optimističnog ulaska u leto došli smo do prebrojavanja gradova u kojima se uvode i najavljuju ograničenja rada ugostiteljskih objekata. Naša Jelena Stojčić i dalje prati dešavanja na našoj gastro i klupskoj sceni, a ovo je njen nedeljni pregled.
Kafići i restorani u Beogradu i dalje su poluprazni. Situacija od
prošle nedelje, nažalost, nije se mnogo promenila. Jedino su se ugostitelji više potrudili oko mera zaštite kako zaposlenih, tako i gostiju. A šta im je drugo i preostalo, osim da se potrude oko svojih gostiju, što i nije tako daleko od poente ugostiteljstva, zar ne?
Da se pandemija posle izbora zaista "vraća" u Srbiju pokazuje i to da neki gradovi razmatraju uvođenje dosta strožih, obaveznih mera u borbi protiv korona virusa. Te nove/stare mere pogađaju naravno i ugostitelje. Dosta je izvesno da će većina morati da skrati radno vreme, a u Novom Pazaru već je na snazi izmenjeno vreme rada ugostiteljskih objekata, do 19 sati. Takođe, socijalno distanciranje od 2 metra je obavezno, a broj osoba za jednim stolom ograničen je na dvoje. I u Kragujevcu,gradonačelnik je najavio skraćivanje radnog vremena lokala, dok se isto to za ostale gradove, u javnosti i na društvenim mrežama, predviđa da će biti obelodanjeno u toku sledeće nedelje. Domaćim ugostiteljima to naravno, nikako neće odgovarati, a verujem ni gostima koji su se, čini se, i umorili od "ove korone".
Klubovi rade normalno
Noćni život u glavnom gradu i u ovom "drugom piku prvog talasa" virusa i dalje funkcioniše normalno. Za sada,naj avljeno održavanje festivala Exit i Lovefest u avgustu ne dovodi se u pitanje. Organizatori Lovefesta najavljuju da će posetiocima pre ulaska u festivalski prostor biti merena temperatura, dok će za ulazak na Exit biti potreban negativan test na korona virus.
U moru uglavnom loših vesti, prošle nedelje objavljena je i jedna super vest koja je posebno obradovala ugostitelje iz Novog Beograda i Zemuna. Oni više ne moraju da idu lično u nabavku za svoj lokal, već mogu
onlajn da naruče potrebnu robu, što će im, sigurno, dosta olakšati posao.
U borbi protiv korone, jedno je sigurno, ugostitelji su pokazali i dokazali da su veoma kreativni ljudi. Car među kreativcima svakako je čuveni
Alen Dikas. On je predstavio izum kojim je potpuno onemogućeno širenje virusa između stolova u lokalu i zadao domaći zadatak drugim ugostiteljima da predstave svoje ideje za poslovanje u vreme krize. Ta investicija Dikasa je koštala 50.000 evra, sa sve filterima na kojima su naslikani anđeli, oblaci i golubovi, a omogućava mu da podigne kapacitet restorana na čak 80 procenata. Dikas je ovaj izum, koji radi na sličnom principu kao ventilacioni sistemi u bolnicama, sproveo u svom najmanjem restoranu. Kako to izgleda,
pogledajte ovde.I na kraju, da vam se pohvalim, najavljeni intervju sa
Anom Roš je onlajn. Šta
Mišelinova šefica misli o srpskoj hrani, kako je iskoristila svoje vreme u vremenu karantina i još mnogo toga čitajte na
ovom linku.
Do sledeće subote,
Živeli!