Početna»Novosti»Gastro pregled: Ko skida Geranijum sa trona?
22.04.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Ko skida Geranijum sa trona?

U poslednjih nekoliko godina fokus svetske restoranske scene, naročito kada je reč o visokoj gastronomiji, prešao je sa Skandinavije na Latinsku Ameriku

novost gastro pregled ko skida geranijum sa trona vinski magazin vino fino
foto: Flickr/City Foodsters
Za dva meseca se u Španiji bira najbolji restoran na svetu za 2023. godinu, a predviđanja, mada su to možda malo više očekivanja, restoranskih stručnjaka, fudija i ostalih gastronoma su da će se ovog puta na prvom mestu naći neki od vodećih restorana iz Latinske Amerike. I to je sasvim moguće budući da je u poslednjih nekoliko godina fokus svetske restoranske scene, naročito kada je reč o visokoj gastronomiji, sa Skandinavije koja je skoro deceniju bila vodeća, prešao na Latinsku Ameriku i deluje da ide samo uzlaznom putanjom.

Možda je i ovogodišnji izbor za najboljeg ženskog šefa na svetu podgrejao govorkanja oko toga, s obzirom na to da je pre nekoliko dana za najbolju šeficu na planeti u 2023 izabrana Elena Rejgadas iz restorana Rosetta koji je trenutno jedan od najpopularnijih u Meksiko Sitiju. Osim toga, na prošlogodišnjoj listi najboljih na drugom mestu je restoran Central iz Lime na čijem čelu je šefica Pia Leon koja je bila nosilac titule za najboljeg ženskog šefa u 2021. godini, a i u prvih deset najboljih restorana na svetu za 2022. čak četiri su iz Latinske Amerike.

I prošle godine, za najboljeg ženskog šefa izabrana je Leonor Espinosa iz restorana Leo u Kolumbiji, pa nekako sve ukazuje na to da je moguće da se jedan restoran iz Latinske Amerike nađe na samom vrhu liste za ceo svet, što se do sada nije dogodilo. Možda jer i Latinska Amerika ima svoju zasebnu listu, u okviru cenjenog izbora za najbolji restoran na svetu (The Worlds 50 Best Restaurants), a možda i jer su se do pre par godina, dok nije uvedeno pravilo da se restorani koji su već (i po nekoliko puta) bili proglašavani za najbolje na svetu više ne mogu naći u konkurenciji za prvo mesto, manje-više smenjivali isti restorani.

Realno, ili će se predviđanja ostvariti ili će najboljim na svetu ove godine biti proglašeni DiverXo i dalje zvanično najboljeg šefa na svetu Dabiza Munjoza ili španski Disfrutar na čijem je čelu izvanredna trojka iz kuhinje nekadašnjeg El Bulija i koji ove godine slavi deseti rođendan.

Eto, nije da ste pitali, ali sada znate i moja predviđanja, mada su to možda malo više želje.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.