Početna»Novosti»Gastro pregled: Ima li istine u filmu ’Meni’?
11.02.2023.Piše: Jelena Stojčić

Gastro pregled: Ima li istine u filmu ’Meni’?

Sigurno ste ovih dana čitali duhovite komentare kako se najpoznatiji svetski restoran Noma zatvara upravo zbog ovog filma...

novost gastro pregled ima li istine u filmu meni vinski magazin vino fino
Koliko ste samo puta čuli da je neko fine dining iskustvo puko foliranje i ništa više od toga? Nešto oko čega se ceo restoranski tim toliko potrudio da bi vaše nepce bilo srećno, u našem društvu većinom nailazi na osudu, i to uglavnom od ljudi koji nikada i nisu kročili u restoran visoke kuhinje. Pogledajte samo komentare ljudi ispod objava na Instragramu kod Paqita, našeg najpopularnijeg food blogera, a koji se tiču fine kuhinje. Možda su upravo oni pravi prikaz kako se kod nas visoka gastronomija i dalje tretira. Sa druge strane, u zemljama u kojima je visoka gastronomija veoma razvijena, šefovi više ne znaju kako da ugode gostima, pa se često gube obesmišljavajući samu profesiju i služeći „hleb bez hleba“ kao u Meniju, aktuelnom filmskom ostvarenju Marka Majloda, a u kome je Rejf Fajns odigrao jednu od najzanimljivijih uloga u karijeri.

I sigurno ste ovih dana čitali duhovite komentare kako se najpoznatiji svetski restoran Noma zatvara upravo zbog Menija. I skroz je genijalno to što su fanovi ovog filma na veoma duhovit način povezali da „sigurno mora“ da postoji neka veza između šefa Slovika, oko koga se vrti cela priča filma i šefa Redžepija i Nome,a zapravo, pravo pitanje je koliko ima istine u ovoj parodiji na fine dining restorane u realnosti i da li je na filmu prikazana zaista realna pozadina visoke gastronomije u svetu.

Šta mislite, da li je atmosfera u kuhinji Slovikovog restorana preuveličana ili ne?

Pa, retko koji šef koji je stažirao ili bio zaposlen u nekom od Mišlenovih restorana će vam reći da je rad sa slavnim šefovima lagan. Većina će kuhinju opisati bukvalno kao bojno polje, a zaista je bezbroj primera lošeg ponašanja šefova u kuhinjama restorana, naročito onih koji su ovenčani najvišim gastronomskim priznanjima. Kuvari kažu da je pritisak često toliko veliki da imaš samo dve opcije - ili da poludiš ili da odeš. I sam Redžepi je pre dosta godina priznao da se prema svojim zaposlenima ponašao katastrofalno u pojedinim trenucima, iako je kasnije shvatio da to nikuda nije vodilo, ni tada, ni sada.

Tajni u restoranskoj industriji je dosta, a film zaista na sjajan način prikazuje sve veće nezadovoljstvo šefova zbog nepoštovanja njihove hrane. I Noma je možda i najbolji dokaz da se visoka gastronomija trenutno zaista nalazi na velikoj prekretnici, dok Slovikovi minimalistički sledovi upravo pokazuju stvarne probleme fine dining industrije sa kojom se danas suočavaju slavni šefovi.

Do sledećeg vikenda,

Vidimo se.